Na Grajskem trgu danes sicer ni dišalo po hrani, so se pa tam zbrali ljubitelji zelo priljubljene jedi, ki ne manjka na nobenem slovenskem kosilu – solate.

Med 11. in 13. uro so tako trg zavzeli oljarji, kisarji, pridelovalci solat, vrtnin, semen ter ostalih živil, ki se lahko vključijo v solato. Obiskovalci in mimoidoči so lahko tako uživali v solatnih poslasticah ter dobili kakšno novo idejo kaj vključiti v solato za prihajajoče kosilo.

Ideja je nastala v sodelovanju Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, Višje šole za gostinstvo in turizem ter v sklopu projekta Evropska gastronomska regija 2021, ki ga promovira Ministrstvo za kmetijstvo. Gre predvsem za prikaz trajnostnega in ekološkega pridelovanja zelenjave in ostalih pridelkov.

Delavnice, vrtnarjenje in solatne sklede

V sklopu festivala so se odvila tri predavanja namenjena obiskovalcem, ki soodgovarjala na vprašanja o sami gastronomski regiji, divji hrani oz. zeliščih ter Urbanem Eko vrtu, projektu, ki je zaživel v času EPK-ja. Festival pa je ponujal tudi mariskatero igro in delavnico, ki so zabavel mlajše in starejše. Izbrali pa so tudi solatno skledo, takšno z edinstveno zgodbo, katere lastniki so nato prejeli nagrado – kulinarično doživetje v Mariboru.

Obiskovalci so se naučili tudi vrtnarjenja z visokimi gredami ter izdelovali lesene žlice in vilice za mešanje solate.