Krajinski park Drava na območju občine Duplek, v zaselku imenovanem Johe na območju Dvorjan, zadnje čase kaže precej klavrno podobo. Še posebej, ker naj bi na zavarovanem oziroma naravovarstvenem območju začelo rasti bogato in raznovrstno življenje, a je ob zdaj mrtvi strugi Mlinskega potoka, ki zdaj sicer teče ob protipoplavnem nasipu in se izliva v Dravo, nastalo divje odlagališče.

Odpadke vozijo tudi podnevi

Kot so nas obvestili tamkajšnji domačini, ki ne želijo biti imenovani, jih moti, da neznanci tja tudi sredi dneva vozijo oziroma odlagajo najrazličnejše odpadke.

Domačinka: »Ne ozirajo se ne na nas, niti ne na sprehajalce na bližnjem nasipu, ampak mirno zapeljejo vzvratno in odpadke nekontrolirano odložijo na obrežje struge potoka ter odpeljejo.«

»Pogosto sem na njivi in večkrat vidim ljudje, ki jih nisem prepoznala, da z osebnimi vozili ali traktorji na prikolicah pripeljejo različne vrste odpadkov. In ne ozirajo se ne na nas, niti ne na sprehajalce na bližnjem nasipu, ampak mirno zapeljejo vzvratno in odpadke nekontrolirano odložijo na obrežje struge potoka ter odpeljejo,« nam je dejala ena od domačink, ki je bila bližnji njivi, kjer je nabirala motovilec za trg. Dodala je, da takšno početje res ni sprejemljivo, vendar tem, ki so odvrgli odpadke ni upala pristopiti in jih morebiti opozoriti na nedopustno početje oziroma povprašati, zakaj to počnejo.

Vir: bralka

Vir: bralka

Takšne stvari ne sodijo v naravo ali globeli

Župan občine Duplek Mitja Horvat je za osrednji mariborski spletni medij Maribor24 priznal, da za omenjeno divje odlagališče niso vedeli, niti jih ni nihče o tem obvestil. »Nedvomno obsojamo takšno početje, so nedopustna, saj bi se morali zavedati, da takšne stvari ne sodijo v naravo ali globeli. Prav zato bomo obvestili upravljalca zemljišča Direkcijo za vode oziroma Republiko Slovenijo, ki je lastnik omenjenega zemljišča,« je pojasnil Horvat.

Mitja Horvat: »Obvestili bomo upravljalca zemljišča Direkcijo za vode oziroma Republiko Slovenijo, ki je lastnik omenjenega zemljišča.«

Župan je dodal, da gre za mrtev rok potoka, kjer so si očitno nekateri zamislili, da bi ga bilo dobro zapolniti. »Slednje se sicer lahko zagotovo počne z ustreznim materialom in ne z odpadki,« je sklenil Horvat.