V okviru projekta nadgradnje železniške proge med Mariborom in Šentiljem je izvajalec prejšnji mesec začel betoniranje notranje obloge predora Pekel, danes pa so delavci začeli betonirati zadnji segment viadukta Pesnica. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za infrastrukturo Alenke Bratušek vsa dela potekajo v skladu z načrti.

Najdaljši železniški viadukt v Sloveniji

Predor Pekel gradijo severno od Maribora vzhodno od obstoječe proge, ki trenutno poteka skozi železniški predor Počehova. Dolg je 1530 metrov, ob izhodu iz predora nedaleč od avtocestnega križišča Dragučova pa se navezuje na prav tako novo zgrajeni viadukt Pesnica, ki bo z dolžino 896 metrov najdaljši železniški viadukt v Sloveniji.

Sprva bodo v predoru in na viaduktu zgradili enotirno železniško progo, a po besedah Bratuškove bosta oba omogočala naknadno izgradnjo dvotirne proge. “Tudi državni prostorski načrt je sprejet za dvotirno progo, tako da v srednjeročnem obdobju, nekje kmalu po letu 2030, smo prepričani, da bo celotna proga dvotirna,” je dejala med današnjim ogledom gradbišča.

Izgradnja odseka od Počehove do Pesnice z gradnjo novega predora Pekel in viadukta Pesnica, ki naj bi se zaključila februarja 2023, je ocenjena na 101 milijon evrov. “Vlak po tej novi progi naj bi se zapeljal nekje sredi leta 2023. Mislim, da bo to velik doprinos k izboljšanju železniške infrastrukture v državi,” je povedala državna sekretarka.

Betoniranje obloge bo potekalo še pol leta

Betoniranje notranje obloge predora, ki predstavlja končno konstrukcijo predorske cevi, bo po napovedih Direkcije RS za infrastrukturo predvidoma potekalo šest mesecev. Začelo se je na severni strani predora in se izvaja po sistemu betoniranja posameznih segmentov dolžine 12 metrov.

Na delovni dan naredimo povprečno 12 metrov betonske obloge. Skupno je 121 takšnih korakov, da pridemo na drugo stran predora, nato pa sledi namestitev strojne opreme in elementov zgornjega sloja železniške proge,” je pojasnil vodja sektorja za investicije v železnice na direkciji Dejan Jurkovič.

Sestavljen iz devetih segmentov

Viadukt je sestavljen iz devetih segmentov. “Tudi tu je bilo več zanimivih izzivov. Imeli smo sedem betonaž, kjer smo v sklopu ene betonaže vgradili več kot 1500 kubičnih metrov betona, kar je po mojih podatkih največ v eni betonaži v Sloveniji. V eni betonaži je bilo torej več kot 200 kamionov betona,” je še povedal Jurkovič.

Gradnja železniškega odseka v skupni dolžini 3,7 kilometra zajema poleg izgradnje predora Pekel vključno z reševalnim rovom ter viadukta Pesnica med drugim še izgradnjo podvoza Pesnica, ureditev tirov in tirnih naprav ter električnega voznega omrežja, ureditev cest s prometno opremo ter gradnjo 2518 metrov protihrupnih ograj.