V osrednjih Slovenskih goricah se letos glede belih štorkelj odvija prav posebna zgodba. V eni izmed osrednjih slovenjegoriških občin je par odraslih štorkelj, verjetno zaradi slabega vremena v mesecu maju, mesec pozneje kot običajno uspešno izlegel dva mladiča. “Že ob rednem popisu smo opazili zelo majhno mlado belo štorkljo. Izkazalo se je, da sta bili dve, ena se je skrivala v gnezdu. Sedaj, ko so vse letošnje mladostne štorklje že nekje na selitveni poti, pa sta ti dve do danes bili še vedno na gnezdu. Prav danes sta prvič poleteli. Zaželimo jima lepo, mirno, sončno pozno poletje, da bosta lahko uspešno skupaj z odraslimi belimi štorkljami sredi septembra poletele proti jugu,” nam je povedal Robert Šiško, ljubiteljski ornitolog, ki je med drugim tudi član Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Mlade štorklje so že odletele na jug, starejše bodo okoli 10. septembra

Kot je pojasnil Šiško, so mlade štorklje v toplejše kraje odletele že sredi avgusta, starejše štorklje pa bodo to storile okoli 10. septembra. “Mlade štorklje se hitro zberejo v jate in odletijo. Pri tem je zanimivo, da se nikoli ne vrnejo na območje, kjer so bile izvaljene. Potrebujejo štiri leta, da spolno dozorijo, v tem času pa se pozimi selijo na jug, poleti pa se potepajo po Evropi. Povsem se razkropijo.”

Možno je, da se zdaj, ko sta poleteli, okrepita in se s starejšimi štorkljami kmalu podata na selitveno pot. Lahko pa se zgodi, da čez zimo, če se ne bosta pravočasno okrepili, ostaneta v naših krajih.

“Glede omenjenih mladih štorkelj obstaja več scenarijev. Možno je, da se zdaj, ko sta poleteli, okrepita in se s starejšimi štorkljami kmalu podata na selitveno pot. Lahko pa se zgodi, da čez zimo, če se ne bosta pravočasno okrepili, ostaneta v naših krajih. V tem primeru ju lahko čaka kruta usoda. Je pa res, da je denimo štorklja, ki je prejšnjo zimo ostala v Senarski, preživela. Upam, da bosta prišla čimprej iz gnezda na tla, kjer si bosta lahko, potem ko bosta starejši štorklji odleteli, sami iskali hrano.”

Živalim moramo pustiti, da se znajdejo same. Posredovali bi le v primeru, da bi bili štorklji zelo slabotni in se sami ne bi mogli več prehranjevati.

Na vprašanje, ali ornitologi v takšnih primerih pomagajo mladičem, Šiško odgovarja: “Živalim moramo pustiti, da se znajdejo same. Posredovali bi le v primeru, da bi bili štorklji zelo slabotni in se sami ne bi mogli več prehranjevati. V takšnih primerih se običajno pustijo uloviti, nakar jih namestimo v azil