V Sloveniji zaenkrat še ni potrjenega primera z okužbo, je pa bilo opravljenih več kot 250 testiranj. A le vprašanje časa je, kdaj bodo v UKC Maribor sprejeli prvega pozitivnega pacienta. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pred dnevi globalno tveganje širjenja novega koronavirusa povišala z visokega na zelo visoko, kar je najvišja raven. V Mariboru so v polni pripravljenosti na sprejem prvih okuženih pacientov.

Danes so pričeli s pripravljanjem območja za primer izbruha koronavirusa v Mariboru. Za primeren kraj so izbrali lokacijo na Taboru, v bližini trgovskega centra Mercator in Gasilske brigade Maribor.

Osebni zdravnik bo kontaktiral zaposlene in napotil pacienta na omenjeno vstopno točko na Cesti proletarskih brigad. »Poudarjam, da pacienti naj na to točko ne prihajajo sami ampak šele po posvetu z osebnim ali napotnim zdravnikom.«

Vstopna točka za odvzem vzorcev bo začela obratovati v prihodnjih dneh

Za več informacij smo se obrnili na Aleksandra Jusa pomočnika direktorja za zdravstveno nego – zdravstvenega doma Adolfa Drolca. »Ocenjujemo, da je tukaj najbolje ne samo logistično, najboljši je tudi dostop za občane, neposredno se nahaja naša organizacijska enota nujne medicinske pomoči s prehospitalno enoto in nujnimi reševalnimi vozili,« je pojasnil. Postavili se bodo bivalniki, ki jih bo zagotovila Uprava za zaščito in reševanje RS, predvideni je sklop sanitarij.

Osebni zdravnik bo kontaktiral zaposlene in napotil pacienta na omenjeno vstopno točko na Cesti proletarskih brigad. »Poudarjam, da pacienti naj na to točko ne prihajajo sami ampak šele po posvetu z osebnim ali napotnim zdravnikom.« Pacient bo naprej seznanjen z uro odvzema, da se izognemo gneči in križanju pacientu: »Da delujemo čim bolj organizacijsko in preprečimo morebitne okužbe na druge paciente, ki bodo prišli na mesto in pri njih ne bo šlo za koronavirus temveč drugo bolezensko stanje.« Zdravnik bo nato odločil ali bo šel pacient v izolacijo domov ali bo poslan na nadaljnjo obravnavo v bolnišnico.

Jus še doda, da je Zdravstveni dom Adolfa Drolca Maribor vstopna točka za prebivalce Maribora, sosednjih občin in občin: Slovenska Bistrica, Lenart, Ptuj in Ormož. »Vsi zdravstveni domovi bodo obveščeni kdaj bo začela vstopna točka delovati. Najprej moramo dobiti potrebno infrastrukturo, da vzpostavimo točko. Smo še v fazi priprav,« doda ob koncu.