Včerajšnji svetovni dan Zemlje so zaznamovali tudi v občini Duplek. Člani Društva za zdravilne rastline, cvetje in vrtnine Melisa Korena so se v dopoldanskih urah zbrali na društvenem vrtu v Koreni, kjer so izmenjali semena, izkušnje in sadike. Šlo je za sadike zdravilnih rastlin, okrasnega cvetja in zelišč.

[[image_5_article_65491]]

Vsak je nekaj odnesel domov

Izmenjave se je udeležilo več kot 50 ljubiteljev zdravilnih rastlin in cvetja. Med njimi so bili tudi taki, ki so prišli z Zgornje Velke, Miklavža, Maribora in drugih okoliških krajev. "Skoraj vsak je s seboj prinesel kakšno sadiko ali seme. Tudi tisti redki, ki tega niso storili, so nekaj odnesli domov, saj je bil izbor zelo pester," nam je povedala predsednica društva Irena Lenič. Člani društva so udeležencem tudi svetovali glede sajenja in vzgoje. 

[[image_1_article_65491]]

Pridelava semen vrtnin je najtežja kmetijska panoga

Sledilo je predavanje Miše Pušenjak, specialistke za zelenjadarstvo in okrasne rastline s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, ki je govorila o pridobivanju lastnih semen. Zanimivi temi so vsi z veseljem in zanimanjem prisluhnili. 

[[image_3_article_65491]]

Miša Pušenjak je izpostavila, da je pridelava semen vrtnin najtežja kmetijska panoga, sploh zaradi tega, ker naše podnebje za to dejavnost ni idealno. Če pa se že lotimo pridelave semen, pa je nujno potrebno upoštevati nekatera pravila: "Nujno je dovolj veliko število rastlin za razmnoževanje (da preprečimo razmnoževanje v sorodstvu) in izolacija (da ne prihaja do križanja z divjimi sortami  in sortami iste vrste). Za seme vedno puščamo najboljše, najlepše in najbolj zdrave rastline, še posebej pozorni moramo biti na njihovo zdravstveno varstvo. Najboljše ter najdlje in najbolj uspešno kaljivo seme daje vedno prvo seme, ki ga rastline naredijo. Pomeni, da vedno poberemo prve plodove, prve stroke, pri solatah in motovilcu pa pazimo, da prvega semena ne izgubimo zaradi ptičev."

[[image_4_article_65491]]