V Dupleku, na tako imenovani Vurberški plaži, so tudi tokrat najpogumenjši slelkli oblačila, oblekli kopalke in skočili v Dravo, ki je imela danes le 4,1 stopinje Celzija. Kot nam je povedal Borut Ludvik, predsednik društva Ohranimo naravo čisto, letošnji že šesti novoletni skok v Dravo ni bil organiziran kot uradna prireditev, saj bi organizatorji zaradi dela brežine, ki ga je odnesel visok avgustovski pretok reke Drave, zaradi česar je bilo veliko nestabilnega kamenja, in poplavljene ceste, ki je sedaj težje prevozna, težko zagotovili varnost obiskovalcev in plavalcev. 

21 pogumnih plavalcev je vzpodbujalo približno 100 gledalcev

Kljub temu pa se je ob 13. uri samoiniciativno zbralo 21 pogumnih plavalcev in plavalk, ki so tradicionalno zaplavali v gotovo najhladnejši večji reki v tem času. Pri tem jih je vzpodbujalo približno 100 gledalcev. Voda je bila zaradi dežja nekoliko kalna, vse plavalce je ves čas plavanja spremljal reševalec iz divje vode. "Opažam, da so bili udeleženci novoletnega skoka dobro telesno pripravljeni in zdravi. V vodo so šli na lastno odgovornost. Veliko od njih jih doma prakticira tuširanje s hladno vodo in knajpanje, tako da niso imeli nobenih težav," razloži Ludvik. V vodo so vstopali počasi in posamezno, odsvetovano jim je bilo zmakanje glave, v povprečju pa so preplavali razdaljo v dolžini od osem do deset metrov. Pri tem je zanimivo, da je bil eden izmed plavalcev celo iz Domžal, drugi iz Laporja, ostali pa iz Maribora, Pesnice, Dupleka ter ostalih okoliških krajev.

[[image_1_article_61858]]

Hladna voda ima na telo več pozitivnih učinkov. Dobra je za prekrvavitev, deluje protistresno. "S tem telo navajamo na rahle šoke in ga, seveda kontrolirano, spravimo nekoliko iz cone udobja. Posledično se telo lažje prilagaja na večje spremembe in se tudi v primeru bolezni bolj pozitivno odziva. Danes je tako, da se ljudje že pri najmanjšem mrazu hitro oblečemo, ko je vroče, vklopimo klimo. Naše telo tako ni več navajeno na ekstreme tako kot v preteklosti. Če ga aktiviramo na "pračloveško varianto", naj bi bilo manj dojemljivo za stresne situacije."

Reko Dravo so predstavili kot pozitivno za okolje in življenje 

Zbrane na Vurberški plaži je sicer Borut Ludvik tudi nagovoril. Povedal je nekaj besed o reki Dravi, njenem izviru, o tem, skozi katere države teče in zakaj je pomembna za naše okolje. Poudaril je, da ima poplavljanje reke tudi določene pozitivne učinke. "Če reka v preteklosti ne bi poplavljala, ne bi imeli zdaj ob njej takšne rodovitne zemlje in dobrih pogojev za življenje."