V zadnjih štirih tednih je bilo tako na zelo majhnem območju v občinah Apače, Benedikt in Gornja Radgona namerno uničenih ali poškodovanih vsaj 13 kombajnov. Ti so se poškodovali med žetvijo koruznih polj, med tem, ko so po le-teh nameščene železne palice, policisti pa storilca še vedno iščejo.

Kot poroča vestnik.si lastniki zemljišč s koruzo, ki jo morajo požeti, zaradi skrbi hodijo pred kombajni in iščejo nastavljene pasti, da lahko kombajnist nemoteno opravlja žetev. Policistom PP Gornja Radgona pomagajo tudi policisti iz ostalih enot na območju PU Murska sobota. Kot še poroča vestnik.si so na delu vse razpoložljive sile, šlo pa naj bi za enega storilca, ki bi mu naj bili na sledi. Škode na posameznih kombajnih znašajo tudi do 20 tisočakov.

Eden od scenarijev je, da objestnež z območja Upravne enote Gornja Radgona z železnimi nerjavečimi palicami, obdanimi s posebnim trakom, ki naj bi bili izdelani in zaščiteni tako, da naj jih ne bi zaznal niti detektor kovine, namerno povzroča škodo lastnikom kombajnov,  ki na tamkajšnjih koruznih poljih opravljajo strojne usluge.

Domačini so ogorčeni

Dejali so, da do sedaj palice še niso bile nikoli  postavljene na koruzna polja v lasti severnih sosedov. Naj bi se namreč že zgodilo, da je do poškodb kombajnov prišlo na njivi v lasti domačina, med tem, ko je bila žetev na polju v lasti Avstrijca, opravljena brez težav.

Tako so domačini, kot še zapišejo na spletni strani vestnik.si razvijajo teorijo zarote: “Gre morda za boj na apaškem in radgonskem polju, da bi domačini obupali in prepustili njive Avstrijcev?”