Vsak mesec se neplačnikom pošlje opomin oziroma opomin pred izvršbo in v primeru neplačila se prične postopek izvršbe.

Slika je simbolična

V minulih dneh je v mariborskih vrtcih potekal vpis v novo šolsko leto.  Po prvih informacijah bo v prihodnjem šolskem letu  na razpolago okrog 950 prostih mest, natančno število pa bo znano, ko bodo zaključeni postopki ugotavljanja pripravljenosti otroka za vstop v šolo in bo znano natančno število otrok, ki bo 1. 9. 2018 vstopilo v šolo.

“Ocenjujemo, da bomo z razpoložljivimi prostorskimi kapacitetami na nivoju mesta, tudi v novem šolskem letu, lahko prosto mesto zagotovili vsem zainteresiranim staršem s prebivališčem v Mestni občini Maribor,” so ob pričetku vpisa sporočili z mariborske občine.

Povprečno plačilo staršev v Mestni občini Maribor za prvo starostno obdobje sicer znaša 111,24 EUR, za drugo starostno obdobje pa 92,96 EUR.

Število neplačnikov je konstatno

Ob tem nas je zanimalo koliko staršev je dolžnikov oziroma kakšna je plačilna (ne)disciplina v mariborskih vrtcih, saj so zneski dokaj visoki, marsikdo pa položnic ne zmore sproti plačevati.

“V povprečju vrtca v Mariboru mesečno ne plačuje od 12 – 25 odstotkov staršev, kar v skupnem znesku v posameznem vrtcu znaša v višini od 12.236 EUR  do 34.000 EUR. Vsak mesec se neplačnikom pošlje opomin oziroma opomin pred izvršbo in v primeru neplačila se prične postopek izvršbe. Število neplačnikov ne narašča  in ne ne upada, je konstantno,” so sporočili z mariborske občine

5 % staršev je sicer v 1. plačnem razredu in so oproščeni plačila vrtca, 25 % staršev je v 2. plačilnem razredu. Starši razporejeni v 2. plačilni razred plačajo 34,89 EUR, če otrok obiskuje program prvega starostnega obdobja oz. 27,05 EUR če otrok obiskuje program drugega starostnega obdobja.