Kot pravi Robert Ferlinc, je v decembru največ povpraševanja po božičnih okraskih iz lesa z lasersko izrezanim imenom.

Robert Ferlinc iz Svete Trojice v Slovenskih goricah (Cesta Maksa Kaučiča) je šel po stopinjah svojega očeta Franca, ki dobršen del življenja še vedno preživlja v mizarski delavnici, uredil pa je celo kolarsko spominsko sobo, o čemer smo že poročali. Je pa Robert klasično mizarsko dejavnost svojega očeta nadgradil; najprej s študijem v Ljubljani, zdaj pa z izdelovanjem lesenega nakita, modnih dodatkov in novoletnih okraskov iz lesa. “Že kot otrok sem veliko časa preživel v mizarski delavnici, kjer sem spremljal delo svojega očeta. Začel sem z izdelavo manjših lesenih izdelkov, nato pa se je to samo stopnjevalo. Za diplomsko nalogo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, program lesarstvo, sem denimo izdelal tiskalnik za tiskanje na les, kar je bila takrat velika novost. Vedno več sem pri delu z lesom uporabljal računalnik, nabavil CNC stroj, laser, s čimer sem postopke moderniziral, posledično pa sem se lahko lotil izdelave manjših lesenih izdelkov, katerih postopek izdelave zahteva veliko načrtovanja, domišljije in natančnosti. Vse to pa delam v svojem prostem času.”

Najprej se je lotil izdelave lesenih kravat, kmalu so sledili metuljčki

Robertovi osnovni izdelki so lesene kravate, ki so zelo specifične. Običajno so namreč kombinirane z usnjem ali vrvicami, Robert pa se je odločil zgolj za lesene elemente, poleg tega imajo kravate luknje, skozi katere se vidi  barva srajce. “V zgornjem delu je gumica, ki se namesti okoli vratu, sicer pa so kravate v dveh različnih barvah in šestih modelih. Z dodajanjem ali odvzemanjem posameznih členov lahko njihovo dolžino prilagodim vsakemu posamezniku.”

Za omenjena izdelka uporablja dve vrsti lesa, oreh in javor, prvega za temne, drugega za svetle odtenke.

Ker je bilo veliko povpraševanje tudi po lesenih metuljčkih, se je kmalu odločil tudi za njihovo izdelavo. “Najprej so nastali ploščati metuljčki z raznimi motivi, nato pa sem se lotil izdelave pravih, valovitih metuljčkov,” še pove Robert in doda, da je za izdelavo nekoliko zahtevnejša kravata, kjer brez laserja ne gre. Za omenjena izdelka uporablja dve vrsti lesa, oreh in javor, prvega za temne, drugega za svetle odtenke. Ker laser dela le površinske izreze in graviranja na ploščatih materialih, je potrebno pri izdelavi valovitih lesenih metuljčkov uporabiti CNC tehniko.

Zaradi velikega povpraševanja izdeluje tudi lesene uhane

Pomemben del Robertovih izdelkov so tudi leseni uhani, ki jih, prav tako zaradi velikega povpraševanja, začel lasersko izdelovati takoj po kravatah. “Sprva sem jih imel kakšnih 20 različnih, sedaj jih je že blizu 80. Nekateri so okrogle, drugi bolj klasične oblike. Motivi pa uhanih pa so različni, nekateri so vezani na glasbo (srčki v obliki not), drugi so novoletni (smrečice, snežinke in podobno), najdejo se tudi živalski motivi, … Imam tudi manjše, vstavne uhane, ki so prav tako najrazličnejših oblik in motivov (srčki, solzice, različne predmeti, …),” razlaga naš sogovornik in doda, da tudi pri uhanih vse izdela sam, kupi le kaveljčke.

Ko so izdelki izrezani, gredo na brušenje, nato jih premažem s tikovim oljem. Gre za naravni premaz, ki pri orehu povzroči, da se odtenek iz svetlega spremeni v temnega, rustikalnega.

Na vprašanje, kako dolgo traja postopek izdelave lesenega nakita in modnih dodatkov, Robert odgovarja: “Najtežje je dobiti dobro idejo, potem jo je potrebno izrisati na računalnik, kar lahko traja precej časa, nato pa gre izdelek v razrez. Pri tem uporabljam doma izdelan furnir, križno lepljeno ploščo, s čimer dosežemo potrebno trdnost. Ko so izdelki izrezani, gredo na brušenje, nato jih premažem s tikovim oljem. Gre za naravni premaz, ki pri orehu povzroči, da se odtenek iz svetlega spremeni v temnega, rustikalnega. Ko se nakit posuši, jim dodam še kaveljčke in ostale potrebne dodatne elemente. Na koncu še lično embalažo, ki jo prav tako izdelam sam.”

Spodnji posnetek prikazuje izdelavo božičnega okraska z napisom maribor24.si:

Decembra so najbolj iskani božični obeski

V decembrskem času so zelo iskani božični obeski, lasersko izrezani iz lesa z dodanim osebnim ali kakšnim drugim imenom. “Zakaj bi na obeske in darila pisali s pisali, če lahko ime ali kakšno posvetilo lasersko izrežemo? Vzorec obseka (jelenčki z dedkom Mrazom in štiri snežinke) je vedno isti, imena pa oblikujem po željah strank. Ob tem izdelujem tudi bolj klasične, rustikalne obeske, razne snežinke, snežake, jelenčke, darilca, angelčke v zvončku, … V teh primerih gre za tehniki izreza in graviranja.”

Otroci so navdušeni nad škatlicami za hrambo mlečnih zob

Zelo iskane so tudi škatlice za hrambo otroških mlečnih zob. Na škatlici so vgravirani otrokovo ime in ostali podatki (ura in datum rojstva, velikost in teža otroka ob rojstvu ter nebesno znamenje). Na hrbtno stran škatlice, ki se za razliko od obstoječih na trgu odpira bolj praktično, s čimer preprečimo raztros zobkov, je mogoče vgravirati posvetilo. Zelo lično izdelane so tudi lesene škatlice za cigaretne škatlice.

Izdelke ponuja na stojnicah in doma

Robert Ferlinc, ki se s to dejavnostjo ukvarja zgolj ljubiteljsko, svoje izdelke ponuja po raznih sejmih, žegnanjih, ki jih je v obdobju corone precej manj, pa tudi doma, saj ima registrirano osebno dopolnilno delo. V delavnici je v ta namen uredil poseben salon. Dosegljiv je na telefonski številki 051 339 155 ali preko maila [email protected].

Idej, pravi Robert, za naprej je še veliko: “Večino idej do sedaj sem dobil s pomočjo očeta. On je denimo že pred tem izdeloval lesene kravate v kombinaciji z usnjem, jaz pa sem nato postopek poenostavil in izpopolnil. Morda bom v prihodnje izdelal še kakšne ogrlice, lesene okvirje za očala, ….”