Lidija Divjak Mirnik iz Auerjeve LPR se bo na volitvah v Državni zbor zavzemala za decentralizacijo Slovenije in preboj Maribora.

Dolgoletna mariborska mestna svetnica iz Liste za pravičnost in razvoj ter direktorica Študentskih domov Maribor Lidija Divjak Mirnik bo na državnozborskih volitvah nastopila na Listi Marjana Šarca, z jasnim programom decentralizirati državo in Mariboru dati priložnost, da izstopi z nezvenečega prvega mesta najmanj razvitih mestnih občin.

“Maribor in Štajerska si zaslužita, da postaneta uspešna. Velikokrat se zdi, da imamo v Sloveniji zgolj prestolnico, Bled in Primorsko, za preostali konec države pa se vse prevečkrat zdi, da ne obstaja. Decentralizacija je tako nujna za enakomeren razvoj,” je poudarila Divjak Mirnikova. Kot je še povedala, bo na volitvah nagovarjala tako leve kot desne volivce, oziroma vse, ki jim je mar za Maribor in njegov napredek, Štajersko in vzhodni del Slovenije.

Divjakova bo tako delovala na področjih, na katera se dobro spozna in kjer čuti, da bi lahko naredila nekaj konkretnega, boljšega za vse, torej na področju znanosti, kulture, športa, turizma, zavzemala pa se bo tudi za kvalitetno šolstvo navseh ravneh. Prizadevala si bo tudi za sprejem zakona o mestnih občinah in ustanovitev pisarne za direktno črpanje evropskih sredstev.

Šarec jih je prepričal s svežino, a so odprti za vse 

Na vprašanje zakaj ravno Lista Marjana Šarca in ali s tem zapušča Listo za pravičnost in razvoj, je Divjakova povedala, da ostaja v svoji stranki, Šarec pa jih je prepičal s svežino in mladostjo. “Imeli smo ponudbe z leve in desne strani, pripravljeni smo sodelovati z vsemi, ki jim je mar za naše mesto,” je ob tem povedal Stojan Auer, ki meni, da mora imeti Maribor v Državnem zboru nekoga, ki ga ljudje poznajo. “Pogovarjamo se z ljudmi in večina jih sploh ne ve, kateri poslanci v Državnem zboru so iz Maribora. To se mora spremeniti,” je še dodal Auer.

Ob tem so se v LPR dotaknili še predloga, da Zlatka Zahoviča predlagajo za zlati grb mesta Maribor, ki ga običajno dobijo zaslužni posamezniki za življenjsko delo. “Običajno se to zgodi, ko teh ljudi ni več, a Zlatko Zahovič si to nagrado zasluži že sedaj, saj je za naše mesto in njegovo prepoznavnost storil veliko,” je še dodal Auer. Predlogi za nagrade mesta se sicer zbirajo do 2. polovice maja.