V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer nudijo zobozdravstveno pomoč bolnikom iz Podravja in dela Koroške delajo na vstopni točki na Ulici kneza Koclja 10 v Mariboru vsak dan štirje zobozdravniki na izmeno, in sicer dva v ambulanti in dva v klicnem centru, kjer nudita pomoč na daljavo oz. nasvete. Na voljo so v dveh izmenah dnevno, in sicer od 8. do 12. ure ter od 14. do 18. ure.

“Imamo dva ločena vhoda s tremi ambulantami. En vhod je namenjen pacientom, kjer obstaja sum ali je potrjena okužba s koronavirusom,” je za STA povedal predstojnik enote za zobozdravstveno varstvo mariborskega zdravstvenega doma Gorazd Sajko.

Prejšnji teden so v njihovi vstopni točki zabeležili 320 pacientov

Čeprav naj bi obravnavali le paciente z nujnimi stanji, so prišli tudi takšni, ki so potrebovali le nasvet. “Vsa stanja niso bila nujna, a če so bile bolečine hude, smo jih seveda obravnavali,” je povedal Sajko.

Niso spoštovali navodil

Večina bolnikov tudi ni spoštovala navodil, da morajo najprej poklicati zobozdravnika in se naročiti na pregled. Ta teden je takšnih pacientov že manj, saj so glede tega strožji. Vse, ki imajo zobozdravstvene težave, opozarjajo, naj najprej posežejo po telefonu in bodo pri tem strpni. Telefonske linije so namreč močno obremenjene, a drugače v trenutnih razmerah ne gre, je poudaril predstojnik.

Po njegovih ocenah trenutno obvladujejo razmere

Če bi potrebe po zobozdravstveni pomoči narasle, bodo v delo vključili tudi zasebnike koncesionarje in zobozdravnike drugih zavodov, zato s stališča kadrov ni skrbi, da bi kdo ostal brez nujne zobozdravstvene pomoči v regiji.

Večja težava je, da jim primanjkuje zaščitne opreme. “Če ne bo dovolj opreme, bomo morali nehali delati,” je opozoril Sajko.