V dvorani doma kulture v Cerkvenjaku so preteklo nedeljo na svoj račun prišli ljubitelji folklorne dejavnosti. Območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti Lenart je v soorganizaciji s Kulturnim društvom Cerkvenjak in v sodelovanju z Občino Cerkvenjak organizirala Maroltovo srečanje 2024 – Območno srečanje odraslih folklornih skupin. To je poimenovano po prvem slovenskem etnomuzikologu Francetu Maroltu, ki je postavil temelje razvoja slovenske folklorne dejavnosti.

[[image_8_article_64696]]

Uvodoma so polno dvorano obiskovalcev nagovorili Marjan Žmavc, župan občine Cerkvenjak, Breda Slavinec, vodja Območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Lenart, in Marjana Zorko, predsednica domačega kulturnega društva.

[[image_1_article_64696]]

Zaplesalo je šest skupin 

V nadaljevanju smo videli šest folklornih skupin. Folklorna skupina Mravlja Lenart se je predstavila s koreografijo Zaplešimo po naše. Skupino sestavlja deset plesalk in plesalcev Varstveno delovnega centra Polž iz Lenarta. Letno imajo dva do tri nastope, zelo radi se predstavijo, predvsem pa uživajo v plesu in glasbi.

[[image_2_article_64696]]

Folklorna skupina Kulturnega društva Sveta Ana je odplesala koreografijo Snočkaj sem na vasi bil. Leta 1998 so izvedli prve sestanke in začeli z rednimi vajami. Sprva so plesali v delovnih kostumih, ki so si jih sešili sami. V letih 2006 in 2007 je bila s pomočjo JSKD Lenart in v sodelovanju z doktorico Marijo Makarovič, etnologinjo, narejena terenska raziskava o narodnih nošah na tem območju Slovenskih goric in še istega leta je skupina plesalcev prvič zaplesala v novih mašnih kostumih. Plešejo plese iz različnih slovenskih pokrajin ter nastopajo na različnih festivalih, prireditvah in praznovanjih v domačem kraju ter širše. Gostovali so že v Avstriji, Švici, na Hrvaškem ter v Srbiji.

[[image_3_article_64696]]

Ta črni klobuk je bil naslov koreografije Starejše folklorne skupine Jurovčan Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol. Lani so zaznamovali 50-letnico neprekinjenega delovanja. Druži jih ohranjanje kulturne dediščine ljudskih plesov, pesmi in običajev ter tesno prijateljstvo. Ves čas svojega delovanja je skupina nastopala na prireditvah v domačem kraju, po Sloveniji in tudi v tujini. Trikrat je bila izbrana za nastop na državnem srečanju folklornih skupin v Beltincih.

[[image_4_article_64696]]

Folklorna skupina Kulturnega društva Cirkulane je predstavila koreografijo Mejenski kolaž. Radi gostujejo doma in v tujini, prav tako pa vsako leto pripravijo celovečerni koncert. Običajno jih spremlja harmonika, pa tudi Tamburaši iz Cirkulan, ki se lahko prav tako pohvalijo z zavidljivimi uspehi na državnem nivoju.

[[image_5_article_64696]]

Zaplesali so tudi domačini, člani Folklorne skupine Kulturnega društva Cerkvenjak, in sicer v koreografiji Jaz sem en frišen jager. Začetki skupine segajo v 90-ta leta prejšnjega stoletja. V letih 2022 in 2023 so sodelovali na območnem srečanju odraslih folklornih skupin in v obeh primerih dosegli regijski nivo. Skupino sestavljajo starejši izkušeni plesalci in plesalci začetniki. 

[[image_6_article_64696]]

Ob koncu so se občinstvu predstavili še člani Mladinske folklorne skupine Jurovčan Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol. Koreografijo so poimenovali Druženje na klopci. Skupina deluje od leta 2016. V njo so vključeni študentje in dijaki iz domačega kraja, ki so se s folklorno dejavnostjo srečali že v osnovnošolskih letih. S svojimi odrskimi postavitvami predstavljajo štajerske ljudske plese, pesmi in običaje. Gostujejo v sosednjih krajih, po Sloveniji in sosednji Hrvaški. Druži jih prijateljstvo in pripadnost ohranjanju naše kulturne dediščine.

[[image_7_article_64696]]

Najboljši se bodo uvrstili na državno srečanje 

Vse nastope je še posebej budno spremljala strokovna spremljevalka Anja Jamšek, ki bo opravila izbor najboljših skupin za državno srečanje. Vse skupine so ob koncu prejele še priznanja za sodelovanje.