Najraje pozvonijo najmlajši. Neutrudno in neumorno. Cin, cin, cin. Niso pa edini, seveda ne. Ni le razgled glavna nagrada za tiste, ki se povzpnejo navkreber na Piramido. Tudi zvonček je svojevrstna nagrada. Skoraj vsakega, slej ko prej, zamika, da pozvoni. Ni sicer znano, ali zvonček izpolnjuje srečo, je pa jasno nekaj. Da se vrv redno (po)trga. Zato očitno obiskovalci – vsakodnevnih je kar nekaj, srečali jih boste običajno zjutraj – sami skrbijo, da še lahko sploh pozvonijo, ne da bi plezali po z napisi porisani kapelici, iz katere odpada omet. In očitno si pomagajo s čimerkoli, kar pač pride pod roko. Samo da zvoni.

Vrv = kabel + plastika

Osnovna vrv je namreč odtrgana in scefrana precej visoko, zato je bila vrv improvizacijsko podaljšana s kablom električnega podaljška. Ampak ker je tudi ta, ki je tam že nekaj časa, prekratek, še zlasti za najmlajše, je bil nato kabel podaljšan s plastično zapestnico, v katero je nato še vtaknjena plastična žica. Po eni strani je tako jasno vidna dobra, iskrena in spontana volja obiskovalcev Piramide, ki so vsekakor (naj)bolj zagnani pri skrbi za enega od pregovornih in tradicionalnih ponosov Maribora.

Vrv je realnost, muzej in kongresna dvorana želje

Na Maribor24.si smo večkrat v člankih popisovali težave zaradi razparceliranosti: pot skozi vinograd ureja mariborska občina, del vrha Piramide je v lasti ministrstva za šolstvo, upravljalec zemljišč je Sklad kmetijskih zemljišč, na občini pa si prizadevajo za prenos lastništva iz države na občino, saj nenazadnje pot in zelene površine ter razsvetljavo ob poti ureja Nigrad.

Spomnimo, na lanski okrogli mizi o Piramidi je podžupan in arhitekt Gregor Reichenberg povedal, da si občina, ki je večkrat tudi za Maribor24 poudarila na težave, ki so povezane z lastništvom Piramide, »sicer prizadeva za pridobitev lastništva Piramide, ampak ima zemljišče status kmetijske površine, kar je problem, saj občina nima statusa kmetovalca in ga tudi ne more dobiti.« Medtem ko se je takrat dalo poslušati tudi ideje o muzeju na prostem in hvalilo, da ima Piramida lahko »najlepši vinograd vseh časov«,  je župan Saša Arsenovič pred mesecem dni med vožnjo z novinarji po mestu, dejal, da na občini razmišljajo tudi o kongresni dvorani ali čem podobnem na vrhu Piramide: »Da bi se tam nekaj dogajalo s pogledom na mesto. Pa o tračni vzpenjači in še čem.« Do takrat pa se zvoni z improvizirano »vrvjo« na zvoncu.