Pred enajstimi leti je v Sloveniji zaživel projekt Prostofer, ki nudi starejšim občanom brezplačne prevoze na najnujnejše opravke. Gre za vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših zavoda Zlata mreža, v katerega so do tega trenutka vključene že 103 občine. Storitev je namenjena starejšim osebam, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov. Prostovoljci so starejši aktivni vozniki iz občine, ki so pripravljeni priskočiti na pomoč. Prostofer je namreč skovanka iz fraze prostovoljni šofer.

»V januarju se nam bo pridružila občina Borovnica, sicer pa pričakujemo še kakšno občino tudi s štajerskega konca,« nam je povedal direktor zavoda Zlata mreža  Miha Bogataj.  Dodaja, da so lokalne skupnosti na Štajerskem in v Pomurju ter Podravju v projektu nekoliko slabše zastopane. O morebitnem sodelovanju se pogovarjajo s Svetim Tomažem, Ljutomerom, Križevci, tudi Duplekom.

V lanskem letu so opravili rekordno število prevozov

Sicer pa so v Prostofer na tem koncu ob Mariboru vključene občine Pesnica, Ruše, Lovrenc na Pohorju, Rače – Fram, od lanskega leta pa tudi Hoče – Slivnica in Sveti Juri ob Ščavnici, ki se je projektu pridružil decembra. Praviloma v manjših občinah beležijo dober odziv prostovoljnih voznikov, precej boljši kot v večjih lokalnih skupnostih. 

Kot še pravi Bogataj, se število opravljenih prevozov iz leta v leto povečuje, kar kaže na to, da so stiske starostnikov vedno večje. »V lanskem letu smo opravili rekordno število prevozov, 40 tisoč, v našo mrežo pa smo imeli vključenih več kot tisoč 200 prostovoljnih voznikov.« Še posebej je vesel, da sodelujejo s šestimi mestnimi občinami, med katerimi je tudi Maribor kot največja mestna občina, ki v Prostoferju sodeluje od leta 2022. 

V Mariboru so večino poti opravili do zdravstvenih ustanov 

V Mariboru so s prvimi prevozi začeli julija 2022, projekt pa je, kot so nam povedali na mestni občini, med Mariborčani zelo dobro sprejet, odzivi so pozitivni. V letu 2023 so z dvema električnima voziloma v okviru Prostoferja opravili 796 prevozov, v 83 odstotkih so bile to poti do zdravstvenih storitev,v treh do ustanov javnega značaja, 14 odstotkov prevozov pa je bilo opravljenih do trgovin, domov za upokojence, na pokopališča in podobno. V povprečju v enem dnevu prepeljejo tri do štiri osebe, se pa srečujejo s pomanjkanjem voznikov. "V evidenci jih je 21, trenutno aktivnih je 18. Potrebovali bi jih  še okoli pet," so sporočili iz Mestne občine Maribor. Prijavi se lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje, čas in dobro voljo, da pomaga sočloveku. Prijavijo se lahko pri izvajalcu Zlata mreža na številko 080 10 10, lahko pa tudi na elektronski naslov [email protected]

Srce Prostoferja so prostovoljni vozniki 

"Če bi bil kdo od voznikov prostovoljcev pripravljen nameniti kakšen dan v mesecu za opravljanje prevozov ljudi, ki so res pomoči potrebni, bomo zelo veseli," pravi Bogataj. Dobro je, da je za dve vozili, kolikor jih je v Mariboru, na voljo več kot 20 voznikov. Morebitno tretje vozilo v Mariboru, ki si ga v zavodu Zlata mreža želijo, bi pomenilo še dodatnih deset voznikov, ki pa jih že sedaj težko zagotavljajo. "Prijavi se lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje. Načeloma nagovarjamo mlajše upokojence, ker imajo največ časa v dopoldanskem času. Statistično gledano opravimo v Sloveniji kar 90 odstotkov vseh prevozov ravno v zdravstvene domove bolnišnice in lekarne. Ostalih 10 odstotkov pa predstavljajo ustanove javnega značaja; občine, upravne enote, banke, pošte, trgovine, obiski svojcev, ..."

Prevoze je potrebno, vsaj tri dni prej, rezervirati preko brezplačne številke komunikacijskega centra 080 10 10, kjer bodo zabeležili podatke in lokacijo prevoza, ki ga posameznik potrebuje.