Že res, da se k zobozdravniku največkrat odpravimo zaradi težav z zobmi, toda pravi strokovnjak nas bo opozoril tudi na to, kako zelo pomembne so naše dlesni, poudarja mariborska zobozdravnica iz ordinacije B.D.D. Dental, Bojana Debeljak Danielov.

V kakšnem stanju so vaše dlesni? Ali ob močnejšem potegu z zobno ščetko takoj zakrvavijo?  So blede, skoraj sivkaste barve? Se vam ves čas vnemajo in povzročajo hude bolečine? »Vnetje dlesni nastane v prvi vrsti vsekakor zaradi preslabe higiene,« pojasnjuje naša sogovornica, strokovnjakinja za zdravje zob in obraz zobozdravstvene ordinacije B.D.D. Dental, Bojana Debeljak Danielov dr. dent. med.: »To ne pomeni, da si ne umivate zob, ampak da tega ne počnete dovolj temeljito. Zobje so različno dojemljivi za nabiranje hrane, kar povzroča nastajanje škodljivih bakterij.«

Za vnetje dlesni je lahko kriv tudi stres

Dr. Debeljak Danielov nadaljuje: »Problematičen je predvsem medzobni prostor, kjer se ob slabi higieni ustvarijo idealni pogoji za vnetje dlesni ali strokovno povedano gingivitis. Vnetje dlesni je lahko tudi posledica padca imunskega sistema, določene sistemske bolezni, morebitne dedne lastnosti …« Doda še: »Pa tudi stres in kajenje … Ljudje pod stresom proizvajajo velike količine hormona kortizola, ki zvišuje krvni tlak in raven glukoze v krvi ter zmanjšuje sposobnosti imunskega odziva na vnetje.«

Dr. Bojana Debeljak Danielov pa vse bralce spletnega medija Maribor24.si povabi, da s kar 20-odstotnim popustom na vse storitve obiščejo zobozdravstveno ordinacijo B.D.D. Dental ter čimprej poskrbijo za zdravje svojih zob in dlesni. Na prvi pregled se lahko naročite že kar takoj, vse potrebne podatke pa najdete na naslednji povezavi.

Kako vnetje dlesni pozdraviti in s tem preprečiti bolečine, krvavenje ali še kaj hujšega? Kot pove dr. Bojana Debeljak Danielov iz zobozdravstvene ordinacije B.D.D. Dental, so osebe z gingvitisom bolj izpostavljene boleznim srca in ožilja ter aterosklerozi. »Gingivitis pogosto spremlja sladkorno bolezen, saj diabetes zmanjša odpornost telesa proti infekcijam,« pojasnjuje dr. Debeljak Danielov ter dodaja, da lahko gingvitis pri nosečnicah botruje tudi prezgodnjemu porodu in nizki teži novorojenčka.

Prvi korak v procesu zdravljenja je ob temeljiti ustni higieni predvsem obisk dobrega zobozdravnika, dr. Bojana Debeljak Danielov pa vse bralce spletnega medija Maribor24.si povabi, da s kar 20-odstotnim popustom na vse storitve obiščejo zobozdravstveno ordinacijo B.D.D. Dental ter čimprej poskrbijo za zdravje svojih zob in dlesni.

Naj vnetje dlesni ne bo vzrok za izgubljanje zob

Prijetna zobozdravnica in strokovnjakinja, ki med svojimi pacienti uživa globoko spoštovanje in naklonjenost, pojasni, da lahko zobozdravnik ob vašem obisku in prvem posvetu oceni, kako hudo je vaše vnetje in kako nadaljevati z zdravljenjem. Morda bo koristna že domača nega, v kateri se lahko poslužimo izpiranja dlesni z žajbljem in fiziološko raztopino ter ščetkanja zob kljub bolečini in krvavenju, saj lahko le tako preprečimo bakterijam, da se še naprej razmnožujejo, morda pa bo potrebno opraviti rentgensko sliko zob, oceniti škodo, ki jo je povzročilo vnetje ter s pomočjo zobozdravnika nadaljevati z medikamentozno terapijo. »Vnetje dlesni lahko napreduje v globlja zobna tkiva katera začnejo propadati, zobje se začnejo majati,« posvari dr. Bojana Debeljak Danielov.

Prvi korak v procesu zdravljenja je ob temeljiti ustni higieni predvsem obisk dobrega zobozdravnika, dr. Bojana Debeljak Danielov pa vse bralce spletnega medija Maribor24.si povabi, da s kar 20-odstotnim popustom na vse storitve obiščejo zobozdravstveno ordinacijo B.D.D. Dental.

Da bodo tako vaše dlesni kot vaši zobje res zdravi, B.D.D. Dental  ponujajo vse od porcelansko-kovinskih do keramičnih in zircon prevlek, celotnih ali delnih protez. Več kot konkurenčni so tudi na področju specialne ortodontije, individualna obravnava in sodelovanje z ortodonti specialisti pa kaj hitro privedeta do ravnih zob in prekrasnega nasmeha. Zobozdravnica doda, da v ordinaciji ponujajo še estetsko zobozdravstvo, zalivke, beljenje zob, oralno kirurgijo ter estetiko obraza.