Lokalno

Arsenovič bo vzdržnost proračuna iskal s prodajo občinskega premoženja in podražitvami storitev

Rebeka Krevs, 21.06.23 ob 15:01

Pred jutrišnjo redno sejo Mestnega sveta je župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič predstavil ključne točke.

Arsenovič bo vzdržnost proračuna iskal s prodajo občinskega premoženja in podražitvami storitev

Pred jutrišnjo sejo Mestnega sveta Mestne občine Maribor so med drugimi spregovorili mariborski župan Saša Arsenovič, direktor javnega podjetja Marprom, Šport Maribor in Mestne nepremičnine Ranko Šmigoc in direktor Mariborskega vodovoda Miran Jug.

Sredstva iščejo tudi s prodajo občinskega premoženja

Po besedah župana Mestne občine Maribor Saše Arsenoviča s prodajo občinskega premoženja poskušajo pokriti občinsko finančno luknjo. ”Da bi rešili situacijo z delnimi plačili sociale, športa, kulture, delamo vse. Pospešeno prodajamo premoženje, da bi zagotovili vire. Odzivi so kar dobri,” pove župan.

Glede uskladitve cen z Mestnim svetom pove, da so v veliki večini usklajeni. ”Kar se tiče usklajenosti z Mestnim svetom bomo videli, kako bo na jutrišnji seji. Načeloma naj bi bila velika večina usklajena, tako je bilo tudi v veliki meri glasovanje na odborih.” Upa še, da bo imel Mestni svet toliko razumevanja, da bodo sprejete podražitve in ne bi dodatno obremenjevali proračuna, saj bi s tem lahko izvajali le še obvezne naloge.

Nove cen komunalnih storitev

Na jutrišnji seji bo v obravnavi novi cenik storitev Javnega komunalnega podjetja Nigrad, ki je po dolgotrajnih pogajanjih prišel do vsebine in višine osnove cen. ”Bomo videli jutri, kaj bo na to menil Mestni svet. Pričakujemo kvalitetno razpravo in seveda tudi potrditev,” pove Tomaž Kavnik in doda, da novi cenik ne bo imel neposrednega vpliva na uporabnike, temveč se bo okoliščinam primerno zvišal strošek občine za približno 30 odstotkov.

Po mestu vožnje dražje, a nove druge ugodnosti

Javno podjetje Marprom pa bo Mestnemu svetu predstavil realno stanje mestnega potniškega prometa. ”Tudi tokrat bomo na seji Mestnega sveta, mestnim svetnikom poskušali prikazati realno stanje potniškega prometa,” pove Ranko Šmigoc. Doda, da so njihovi pretekli predlogi zajemali usklajevanje na več nivojih predvsem na podlagi dviga stroška dela, cene energentov in stroškov delovanja. ”Žal do sedaj nismo bili uspešni in upamo, da bo tokrat nekoliko drugače, saj smo prisluhnili tudi predlogom svetniških skupin,” pojasni.

Pri pripravi so upoštevali tudi socialni vidik in niso dražili cen vozovnic za šibke kategorije, prav tako so naredili ključne ugodnosti na področju podaljšanja intervala iz šestdeset na petinsedemdeset minut in uvedbo nove vozovnice s kombinacijo parkiranja izven mestnega jedra ter ugodnejše dnevne vozovnice za prevoz z mestnim prometom izven prometne konice.

Po besedah Šmigoca so oblikovali cenik, ki je vzdržen in realen in ne posega pregloboko v denarnice uporabnikov Mestnega potniškega prometa. ”Predlagamo mestnemu svetu, da bo z razumom sprejel predlog in tokrat to uspešno zaključimo in nadaljujemo z razbremenjevanjem mestnega proračuna s strani javnega potniškega prometa,” še zaključi.

Za kubik vode 7,7 centov več

Da bi pri Mariborskem vodovodu preprečili možen odhod delavcev in pomanjkanje kadra, s katerim se soočajo, so v letu 2022 dvignili plače za devet odstotkov. Skupaj s podražitvami materiala za skoraj 40 odstotkov in cenami električne energije so zato pripravili predlog zvišanja vodarine. Za povprečno gospodinjstvo v Mariboru, ki na mesec porabi osem kubikov vode bi to pomenilo, zvišanje za približno 68 centov. Povprečna položnica bi se tako zvišala z 12,06 evrov na 12,74 evrov.

Po besedah direktorja Mirana Juga bi nesprejet predlog pomenil skoraj 500 tisoč evrov izpada dohodka. Glede dviga postavke omrežnine pa ne predlagajo sprememb cene in bi te ostale na istem nivoju, kot leta 2022.

kvalifikacije
Slovenski košarkarji nadigrali še Izraelce
serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26