Tudi v Mariboru prodajalci kebaba občutijo upad prodaje zaradi afere s spornim poljskim mesom.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je potrdila prisotnost salmonele, virusa e. coli in ostanke zdravila ketoprofen v mesu proizvajalcev, ki dobavljajo meso tudi za slovenske ponudnike kebabov. Meso je že bilo distribuirano odjemnikom, a mariborski lokali s tovrstno hitro prehrano zagotavljajo, da so njihovi izdelki preverjeni in neoporečni.

Inšpektorji mariborskih prodajalcev še niso obiskali

Direktorica inšpekcije za varno hrano Andreja Bizjak je za Radio Slovenije dejala, da so že v prejšnjem tednu obvestili vse prejemnike kebaba proizvajalcev Alebon in Dunya Doner Kebab, da izdelke umaknejo iz prodaje. Tudi mariborski ponudniki so odjemalci teh podjetij, a jih inšpekcija še ni obiskala, prav tako pa so v večini dejali, da so jih distributerji obvestili, da je njihovo meso varno za uživanje. Rezultati mikrobioloških analiz, ki jih je izvedel uradni laboratorij na Nacionalnem veterinarskem inštitutu so sicer pokazali prisotnost bakterij v govejih kebabih proizvajalcev Dunya Doner Kebab in Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo (distributer Alebon), ki v proizvodnji uporabljata poljsko meso in sta glavna ponudnika vsem slovenskim odjemalcem.

Lastniki trdijo, da ponujajo neoporečno meso

Sadat Ilijazi, lastnik obrata MM Panda je dejal, da so se prepričali, da je njihovo meso neoporečno in da upada prodaje ne občutijo toliko, saj je zaradi izpitnega obdobja manj študentov in imajo v tem delu leta vedno manj prometa. Pravi, da je zakonodaja glede tovrstnega mesa v Sloveniji slabo urejena in da tudi inšpektorji pogosto ne vedo, kako bi naj bilo meso sestavljeno, saj lastnih raziskav o mesu za kebab nimamo. V Pandi bi želeli meso izdelovati tudi sami, a jim neurejena zakonodaja tega ne dopušča. Evropski podatki so sicer zaskrbljujoči – v sestavi mesa za kebab so našli sledi pljuč, srca, jezika, kosti, oči, velike količine masti in previsoke ravni soli; prav tako niso mogli določiti izvora za skoraj 9-odstotkov sestavin. Tudi Lifdim Fejzuli iz okrepčevalnice Tip Top zagotavlja, da je njihovo meso preverjeno in da jih inšpekcija za zdaj ni obiskala, čeprav dodaten nadzor pričakujejo. Dejal je še, da meso naročajo tedensko in ga ne skladiščijo, zato spornih pošiljk niti niso dobili, saj so bile te predhodno zasežene – kljub temu pa v zadnjih dneh prodajo skoraj polovico manj kebabov, kot pred afero. V obratu Pri lokomotivi so zaupali, da beležijo slabšo prodajo kebabov za kar 30-40%. Meso nabavljajo od distributerja Alebon, vendar tudi oni zagotavljajo sanitarni standard: »Od prvega dne, ko se je pojavila afera smo bili v kontaktu z distributerjem, ki je zagotovil, da je naše meso vredu. A afera je, ljudje se bojijo in res je, da ni vse razčiščeno. Sicer ne iz naše strani in strinjam se, da se mora vse preveriti.« V okrepčevalnici Pri Štuku tako kot v Pandi ne zaznajo upada prometa zaradi aktualne afere, saj je februar zaradi manj študentov vselej mesec z manj dohodka. Meso dobavljajo iz Nemčije, od koder so dobili informacije, da je neoporečno, prav tako pa jih je prejšnji mesec obiskala inšpekcija s katero naj ne bi imeli težav. Precej negativno pa so se odzvali pri obratih Paša iz Tezna, kjer dogajanja niso želeli komentirati, niti zaupati od kod naročujejo meso.