Pomurski sejem v Gornji Radgoni je danes predstavil program 13. mednarodnega sejema lovstva, ribištva in aktivnosti v naravi, ki si ga boste lahko na tamkajšnjem sejmišču ogledali od 5. do 7. aprila. Bienalni sejem lovstva in ribištva z bogato 20-letno tradicijo bo obiskovalcem ponudil številne strokovne in poljudne predstavitve, ugodne nakupe lovske in ribiške opreme, zamisli za doživetja v naravi ter uživanje v izbrani kulinariki.

Osebna izkaznica sejma lovstva in ribištva: 

- razstavni prostor skupaj 9.600 m2

- razstavne hale 6.900 m2

- zunanji prostor 2.500 m2

- število razstavljavcev 170

- sodelujoče države 13

- neposredni razstavljavci prihajajo iz devetih držav: Avstrija, Češka, Hrvaška, Italija, Madžarska, Poljska, Slovaška, Slovenija in Srbija

Na sejmu bo bogata ponudba opreme in oblačil za lovce, ribiče in kinologe, prav tako destinacije za lovski in ribiški turizem. Krovne slovenske lovske, ribiške, naravovarstvene in turistične organizacije bodo pripravile v sodelovanju s svojimi mednarodnimi partnericami pestro strokovno, tekmovalno in družabno dogajanje. Veliko pozornosti bodo namenile mladim, ki jih bodo za dejavno druženje z naravo, za vključevanje v svoje vrste in varovanje neokrnjenega okolja navduševale z zanimivimi predstavitvami in aktivnostmi. Izjemno pestro sejemsko dogajanje z atraktivnimi razstavami, predstavami, nagradnimi igrami, kvizi, pokušnjami ribjih in divjačinskih jedi, številnimi preizkusi strelskih spretnosti, predstavitvijo puškarskega poklica, druženjem z lovskimi psi in s pticami ujedami, ogledom živih rib v akvariju, nastopih lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov, aktualnimi strokovnimi dogodki in izobraževanji, z razstavo gob, s predstavitvami starodobnih vozil ter zamislimi za potepe v naravo vabi na sejem vse generacije.

Boris Erjavec: Gre za največji praznik ljubiteljev narave

Boris Erjavec, izvršni direktor Pomurskega sejma, je dejal, da je sejem največji praznik ljubiteljev narave v regiji štirih držav. "Slovenija je biotsko zelo raznovrstna država, velik izziv je vse to ohraniti. Klimatske spremembe in posegi človeka v naravo vplivajo na prosto živeče rastlinske in živalske vrste. Ob izumiranju avtohtonih rastlinskih in živalskih vrst v zadnjem času opažamo vedno večjo populacijo tujih, invazivnih vrst. Največje breme bo zato padlo na okoljevarstvenike, ki delajo na terenu, in to so ravno ribiči, lovci in gozdarji. Vsi ostali priložnostni obiskovalci narave pa imamo nalogo, da se naučimo razumeti potrebe narave in da jim pri tem pomagamo. In ravno to je zelo pomembna vloga našega sejma."

[[image_1_article_64609]]

Na ocenjevanju divjačinskih salam, ki je v Gornji Radgoni pod okriljem sejma lovstva in ribištva potekalo 11. marca, je sodelovalo 35 prijaviteljev, komisija pa je ocenila 62 prijavljenih izdelkov. 50 jih je bilo nagrajenih, podelili so 23 zlatih, 15 srebrnih in 12 bronastih medalj. Prvak sejma lov za najvišje ocenjeno divjačinsko salamo je postal Blaž Dular za izdelek špehovka - jelen. 

Ogledali si boste lahko gozdne živali v naravnem okolju

Podpredsednik Lovske zveze Slovenije Marjan Gselman je pojasnil, da bodo na svojem razstavnem prostoru uredili poseben kotiček, ki bo prikazoval gozdne živali v naravnem okolju. Predvajali bodo zanimive posnetke narave in prostoživečih živali. Obiskovalci se bodo lahko pomerili v streljanju na simulatorju, kupili izbrane knjige iz Strokovne in Zlatorogove knjižnice. Lovsko dobrodelno združenje Diana bo za obiskovalce pripravilo bogat srečelov.

[[image_2_article_64609]]

Tekmovanje v kuhanju divjačinskega golaža

Posebna pozornost bo namenjena mladim bodočim lovcem. Na voljo jim bodo publikacije, preizkusili se bodo lahko v nagradni igri. Odvilo se bo 17. državno prvenstvo v jelenjem rukanju. Vse dni sejma bodo obiskovalci lahko prisluhnili slovenskim lovskim pevskim zborom in skupinam lovskih rogistov. V nedeljo, 7. aprila bo potekalo tekmovanje v kuhanju divjačinskega golaža in kulinarični dosežki bodo v pokušnjo tudi obiskovalcem. Podeljena bodo priznanja z ocenjevanja divjačinskih salam. Lovska družina Gornja Radgona vabi na tekmovanje v streljanju na glinaste golobe za Pokal sejma Lov, kar bo letošnja novost. Predstavilo se bo Društvo slovenskih lovk, ki prireja za otroke predstavo Rdeča kapica, za bodoče lovce pa kviz z lovsko tematiko. Mladi se bodo pomerili v igri, v kateri bodo ugotavljali, kako dobro poznajo naše prostoživeče živali. 

Domorodne vrste rib bodo predstavili v bazenu

Osnovna tematika predstavitev Ribiške zveze Slovenije bo lov krapovcev in plenilk, predstavljene pa bodo tudi druge oblike ribolova, kot npr. muharjenje. Velika atrakcija bo predstavitev domorodnih vrst rib v posebnem bazenu. "V naravnem bazenu boste lahko videli divjega krapa, platnico, podust in še kakšno zanimivo ribo," je dodal dr. Miroslav Žaberl, predsednik Ribiške zveze Slovenije.

[[image_3_article_64609]]

Pridružili se bodo ribiči iz ribiških družin Gornja Radgona, Murska Sobota, Lendava in Ljutomer, ki bodo predstavljali svoja lovišča. Predstavila se bo Zveza društev Moja Mura. Gostovali bodo Hrvatski športsko ribolovni savez in predstavniki zvez iz območja Alpe Jadran. Urejen bo kotiček za pokušanje ribje kulinarike, za katerega bodo še posebej poskrbele ribiške družine Gornja Radgona, Maribor in Rače. Potekalo bo tekmovanje v kuhanju ribje čorbe.

Žaberl je še dejal, da so bili v preteklosti zelo uspešni pri pridobivanju mladih, v svojih vrstah jih imajo več kot 12 odstotkov. "Od 12 tisoč registriranih slovenskih ribičev jih je 1600 mlajših od 18 let." Zato bodo na sejmu še posebej nagovarjali mlade z željo, da se jih čimveč vključi v ribiško okolje. 

Strokovni posvet o posegih v vodotoke v luči zadnjih poplav

V soboto organizira Ribiška zveza Slovenije aktulni strokovni posvet na temo »Problematika posegov v vodotoke v luči zadnjih poplav«. Na omenjenem osrednjem dogodku bodo opozorili na dejstvo, da je sicer potrebno s posegi zavarovati varnost prebivalcev in premoženja, vendar ne na račun opustošenja narave, predvsem ribjih habitatov. Udeležbo na posvetu so že potrdili evropski poslanec Franc Bogovič, državni sekretar Boštjan Šefic, strokovnjaki z direkcije za vode, Zavod za ribištvo Slovenije. 

Center za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma Racoon d.o.o. bo na svojem razstavnem prostoru gostil izdelke in storitve projekta Slovenski ribiški produkt, Ribiško družino Brežice in Društvo ljubiteljev lovske kulinarike Gadova peč. Pripravil je razstavo umetniških del in starin na temo lov, ribolov in narava. Predstavil pa bo tudi svoje založniške novosti, ribiške vabe Hanibal in bakrene kotičke. V nedeljo bo ob podelitvi priznanj za najboljšo ribjo čorbo potekala tudi podelitev priznanj najboljšim iz projekta Slovenski ribiški produkt.

Izpostavili bodo 14 gozdnih učnih poti 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za gozdarstvo in lovstvo, bo na 13. mednarodnem sejmu lovstva in ribištva predstavljal večnamensko, trajnostno in sonaravno gospodarjenje z gozdovi ter trajnostno upravljanje z divjadjo v okviru ekosistemskega pristopa upravljanja. Promovirali bodo rabo lesa in lesnih proizvodov ter gozdno-lesne verige. Izpostavili bodo pomen socialnih funkcij gozda s poudarkom na 14-ih naj gozdnih učnih poteh Slovenije 2024. Organizirali bodo posvet na temo škod od divjadi. Kinološka zveza Slovenije bo predstavila svoje dejavnosti in v sodelovanju z Lovsko zvezo Slovenije pse lovskih pasem.

Janja Viher, predsednica Štajerske turistične zveze in podpredsednica Turistične zveze Slovenije, pravi, da bodo na sejmu predstavljali turistična društva in ponudbo čudovitih kotičkov za obiske in doživetja v naravi. "V 367 turističnih društvih, ki so člani turistične zveze, in v 24 občinskih, medobčinskih in regijskih zvezah stremimo k ozaveščanju prebivalcev o naših akcijah." 

[[image_4_article_64609]]

V sejemske aktivnosti bodo vključeni z dvema razstavama; razstavo na tematiko tematskih poti (ob 50-letnici gozdnih učnih in tematskih poti) in z rastavo na temo akcije Moja dežela - lepa in gostoljubna. "Obiskali smo veliko mestnih in vaških središč, bencinskih servisov, mladinskih prenočišč in ostalih ponudnikov. Tiste v lanskem letu najboljše želimo izpostaviti s priložnostno razstavo."

Lahko se boste preizkusili v športnem streljanju 

Vsak dan bo potekal tudi dinamičen in atraktiven prikaz oddelka za šolanje službenih psov. Društvo ljubiteljev ptičarjev bo skupaj s svojimi štirinožnimi prijatelji predstavljalo pasmo ptičar. Strelska zveza Slovenije bo omogočila obiskovalcem, da se preizkusijo v športnem streljanju. Na voljo jim bo izjemno privlačna simulacija streljanja z uporabo računalniških simulatorjev pa tudi možnost, da preverijo svojo natančnost v streljanju z zračno puško in zračno pištolo, ki sta med petnajstimi olimpijskimi disciplinami najbolj razširjeni disciplini tekmovalnega strelstva v Sloveniji in po svetu. Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed bo obiskovalcem približala delo sokolarjev, opremo in žive ptice ujede. Turistična zveza Slovenije bo predstavila svoja turistična društva in ponudbo čudovitih kotičkov za obiske in doživetja v Sloveniji.

Vse o glivah in gobah 

V petek, 5. aprila 2024 bo na sporedu strokovni posvet z naslovom Vse o glivah in gobah. Udeležence bo seznanil z različnimi tehnikami določanja vrst gob in o gozdnem bontonu ter varnosti pri nabiranju gob. Izvedeli bodo, kaj so glive in kaj gobe in zakaj so glive še zlasti pomembne pri proizvodnji novih materialov, zdravil in tudi za okolje pri razgrajevanju posebnih odpadkov.

Velika razstava starodobnih vozil 

Del sejmišča, 5 tisoč kvadratnih metrov, bodo tudi tokrat namenili veliki razstavi starodobnih vozil Avto-moto klasika, ki bo potekala v organizaciji Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil v sodelovanju s Pomurskim sejmom. Razstava bo prikazovala skrb za naravo z ohranjanjem tehnične dediščine. Posvečena bo vsem vrstam starodobnega transporta in starodobne tehnike. Sodelovali bodo klubi in zbiratelji starodobnih vozil iz Slovenije in sosednjih držav. Pestro spremljevalno dogajanje bo vključevalo srečanja zbirateljev in ljubiteljev starodobnih vozil, predstavitev posameznih društev, strokovno svetovanje o starodobnikih, predavanje na temo restavriranja vozil, glasbeni nastop skupine »Prašnati« v soboto ob 14:00 uri ter izbor najlepšega starodobnika.

Podrobnejše informacije o vsebini in programu sejma na tej povezavi. 

Sejem bo odprt od 9. do 18. ure, cena enodnevne sejemske vstopnice, s katero je možen ogled vseh sočasnih sejemskih predstavitev, znaša 5 evrov za odrasle ter 3 evre za učence, dijake in študente. Skupine nad 20 oseb in lovci, ribiči, planinci ter upokojenci imajo ob predložitvi članske izkaznice ugodnejšo ceno, za otroke do šestega leta starosti in invalide na vozičkih s spremljevalcem ni vstopnine. Parkiranje je brezplačno.