Slovenija je nadvse razgibana dežela in velik del nje omogoča sobivanje z naravnim okoljem. Precejšnje področje naše države je namreč posejano s hišami, ki premorejo ogromno balkonov in/ali teras. Prav tako večstanovanjske stavbe v urbanih središčih stremijo k temu, da bi njihovi prebivalci imeli vsaj manjši balkon, na katerem bi se lahko sprostili po napornem delovniku.

Ker si lastniki tako enih kot drugih želijo zunanje bivalne površine uporabljati tekom celega leta, neodvisno od vremenskih razmer, se vse pogosteje odločajo za drsno zasteklitev balkona – preprosto, cenovno ugodno, enostavno in trajno rešitev, s katero izboljšajo kakovost svojega bivanja.

Drsna zasteklitev balkona – razširitev uporabnosti prostora

Čeprav bi morda pomislili, da se za drsno zasteklitev balkona odločajo le tisti, ki bijejo bitko s prostorsko stisko in bi radi na ta način pridobili dodaten prostor (kar sicer je ena od velikih prednosti drsne zasteklitve balkona), temu še zdaleč ni tako.

Velikost balkona nikakor ne vpliva na odločitev o zasteklitvi, kajti drsna zasteklitev balkona v več pogledih prinaša veliko dodano vrednost nepremičnine, udobje in kvaliteto bivanja, hkrati pa je lahko tudi njena estetska popestritev, saj je navsezadnje zaradi možnosti barvanja v vse odtenke po RAL lestvici oblikovno prilagodljiva.

❶ Drsna zasteklitev balkona s kakovostnimi vodotesnimi silikonskimi tesnili med steklenimi lamelami ne omejuje pogleda, temveč ohranja odprtost in svetlost.

❷ Drsna zasteklitev balkona z možnostjo odpiranja steklenih lamel na eno, drugo ali obe strani oziroma navzven ali navznoter omogoča uporabo zunanjih bivalnih površin tekom vseh letnih časov, ne glede na vremenske razmere.

❸ Drsna zasteklitev balkona nima kolesc, ki bi se hitro obrabila in bi neprestano zahtevala čiščenje ter vzdrževalne posege, zato izboljšuje kakovost preživljanja prostega časa (in obenem povečuje količino tega).

❹ Drsna zasteklitev balkona po potrebi zapre zunanji prostor, s čimer pripomore k pojavu dodatne sobe, namenjene shranjevanju, sušenju perila, igri ali pridobitvi delovnega kotička.

❺ Drsna zasteklitev balkona je izvedbeno izredno prilagodljiva, saj jo je mogoče prirediti vsaki odprtini, ovire pa ne predstavljajo niti že obstoječi stebri, ograja, zid, nameščena klima, položeni tlakovci ali drugi elementi.

Drsna zasteklitev balkona deluje kot zaščita pred hrupom (zvočna izolacija doseže 34 dB), umazanijo in vetrom, obenem pa je toplotno izolativna (toplotna izolacija drsne zasteklitve balkona z 10 mm kaljenim steklom doseže 5,6 W/m²K).

Vse našteto med drugim potrjujejo pridobljena priznanja in certifikati ter doživljenjsko izdana garancija na sistem odpiranja in zapiranja, pri čemer izjemo predstavljajo tesnila, katerih življenjska doba, odvisno sicer od izpostavljenosti vremenskim pogojem, znaša med 5 in 15 let.

Drsna zasteklitev balkona: načini in njihove prednosti

Obstaja več načinov drsne zasteklitve balkona:

  • zasteklitev od tal do vrha (zasteklitev cele stene),
  • zasteklitev od parapeta do vrha (zastekli se zgornja polovica stene, medtem ko je spodnja bodisi pozidana bodisi zaprta z ograjo, ki je lahko iz fiksnega stekla) in
  • zasteklitev, pri kateri se sistem pogrezne v tla, strop ali steno (praktično neopazen).

Ne glede na izbrano različico drsna zasteklitev balkona ustvari t.i. zračni jašek, ki preprečuje energetsko izgubo in s tem zmanjšuje stroške vzdrževanja stanovanja ali hiše.

Rok montaže vseh treh izvedbenih možnosti znaša med tremi in (izjemoma) petimi meseci, na kar nemalokrat vplivajo vremenske razmere, ki onemogočijo hitrejšo montažo drsne zasteklitve balkona.

Med prednosti slednje v primerjavi s klasično, imenovano tudi polna zasteklitev, sodijo:

Zanesljivost. Drsna zasteklitev balkona ima enega najinovativnejših, varnih, stabilnih in brezhibno delujočih sistemov, na katerega proizvajalec priznava doživljenjsko garancijo.

Prilagodljivost. Drsna zasteklitev balkona je izvedbeno izjemno prilagodljiva, kljub temu pa razvijalci neprestano iščejo nove izboljšave, ki bi jih bilo mogoče implementirati tudi v že obstoječo zasteklitev.

Združljivost. Drsna zasteklitev balkona slovenskega proizvajalca, za katero so prav vse komponente izdelane znotraj območja Evropske unije, je združljiva z ostalimi sistemi na trgu, kar omogoča različne kombinacije.

Enostavnost. Drsna zasteklitev balkona je sestavljena iz simetrične proge in kaljenega ali lepljivega stekla, kar ne zahteva vijakov, vpliva pa na uporabnost, ki ni odvisna od tega, kako so lamele obrnjene.

Cena. Drsna zasteklitev balkona varira glede na velikost in izbiro materialov, a v podjetju MN Steklo, ki uporablja inovativen sistem brez kolesc, povprečna cena kvadratnega metra dosega vrednost med 500 in 750 €.

V ceno sta vključena prevoz (do 50 km oddaljenosti od sedeža podjetja) in montaža, pred končno potrditvijo izvedbe po predhodnem informativnem izračunu še izmera ter svetovanje na sami lokaciji.

In drsna zasteklitev terase?

Tudi do zasteklitve terase privedejo enaki ali vsaj podobni razlogi, kot so tisti, zaradi katerih se dandanes številni odločijo za drsno zasteklitev balkona: želja po večjem izkoristku zunanje površine, uporaba te v vseh vremenskih razmerah tekom celega leta, prostorska stiska in marsikateri drugi.

Obstajata brezokvirni drsni in večtirni sistem zastekljevanja terase. Za oba je značilno, da med lamelami ni stebrov (kot pri drsni zasteklitvi balkona, so tudi tu prisotna vodoodporna silikonska tesnila), medtem ko se lahko prav steklene lamele pri drsnem sistemu odpirajo na eno, drugo ali obe strani, navznoter ali navzven, kar še poveča izkoristek prostora.

Cena. Zasteklitev terase je odvisna od višine, debeline in sestave stekla, izbranega sistema odpiranja ter zahtevnosti izvedbe. V podjetju MN Steklo, ki se ravna po načelih družbeno in ekološko odgovorne proizvodnje, povprečna cena kvadratnega metra v primeru večtirnega sistema dosega vrednost 450 €, drsnega 500 €, termopan drsnega pa 750 €.

 

Vse sisteme si je možno v delovnem času podjetja ogledati v prodajnem salonu na Pelechovi cesti 15 v Radomljah.