sredo, 15. novembra 2023, je v Mestni knjigarni Mladinske knjige Maribor potekala predstavitev nove knjige Moja bučna kuhinja avtorice Mihaele Margan Kocbek.

Obiskovalci so lahko prisluhnili zanimivemu pogovoru, ki ga je vodil Denis Škerget v družbi avtorice in urednice Cankarjeve založbe Nine Žitko Pucer. Ob sproščenem druženju so gostje lahko okušali še pisane dobrote, ki so bile pripravljene z bučnim oljem in bučnimi semeni.

Miša Margan Kocbek ima veliko vlog. Kot sanjsko žensko smo jo spoznali v resničnostnem šovu, beremo lahko njene novinarske prispevke in zapise na blogu, napisala je ljubezensko kriminalko Mesto prevar, njen najnovejši projekt pa je kuharska knjiga, v kateri ima glavno vlogo bučno olje in je nedavno ugledala luč sveta. »Ta knjiga je nastala v želji, da bučno olje in bučna semena  z njegovo pestro uporabo v kulinariki približamo čim večjemu številu bralcev in ljubiteljev kuhe. Ob čudovitih receptih pa je v knjigi velik poudarek tudi na sami raznolikosti uporabe buč, njihove zgodovine in zgodovine predelave bučnega olja. Na svetu poznamo 825 vrst buč (čeprav je zgolj ena tista, ki nam da bučna semena primerna za bučno olje), buče so zelenjavnica, ki jo lahko uporabimo na sto in en način. Od predjedi, juh, glavnih jedi, solat in celo sladic. V knjigi izvemo tudi vse, kar nas je od nekdaj zanimalo o bučnem olju, saj babica in dedek s svojimi namigi in nasveti knjigi dodata novo dimenzijo. Dodala sta svoje neprecenljivo znanje, tradicijo, hkrati pa v knjigo vnesla hudomušnost in humor,« je povedala Mihaela.

Iz Cankarjeve založbe se je dogodka udeležila tudi urednica Nina Žitko Pucer, ki je gostom podala nekaj zanimivih odgovorov ob ustvarjanju nove kuharske knjige. »Vsaka knjiga je nekaj novega. O bučnem olju in oljarstvu sem vedela zelo malo. In najlepše pri knjigi je, da ti odpre nov svet, razširi obzorje. To velja za vse knjige od romanov do kuharskih knjig. Verjamem, da bo Mišina knjiga približala bučno olje številnim ljudem. Lepo je soustvarjati take zgodbe,« je zaupala Nina, ki pa je še izpostavila, da so prav bralci tisti, ki sooblikujejo izdaje kuharskih knjig.  »Kriteriji za izdajo kuharskih knjig se spreminjajo in postajajo vse bolj zahtevni, oblikujejo jih naši bralci, torej trg. Ključni so: kakovostna vsebina, uporabni recepti, močna, zanimiva zgodba in prepoznaven avtor ter seveda estetika. Mišina knjiga izpolnjuje vse, recepti so krasni, vsebina je novost, zgodba ima že skoraj stoletno tradicijo in je domača, ob fotografijah se vam pocedijo sline … Upam, da bo knjiga našla pot v čim več slovenskih domov.«

Ob uvodu v predstavitev so gostje lahko okusili slastni bučni pesto s salamo z bučnimi semeni, nato so se spoznali z razlikami med toplim in hladno stiskanim bučnim oljem, bučnim namazom in sladicami, med katerimi je bila tudi tradicionalna bučna rulada.

»Recept bučne rulade od babice (moje tašče) Silve je edinstven. To rulado postrežemo na naših degustacijah kot predlog, kakšno sladico lahko pripravijo z bučnim oljem in bučnimi semeni. In prav to rulado smo pokušali tudi na predstavitvi knjige ob sodobni modernejši različici bučnih cake popsov, ki pa jih je iz testa rulade pripravila moja mama Marinka. Manjkali niso niti bučni makroni,« je še dodala Mihaela.

BUČNA RULADA

ZA 1 pekač

ČAS PRIPRAVE: 40 minut

SESTAVINE

7 jajc

7 žlic sladkorja

1 zavitek vaniljevega sladkorja

nastrgana lupinica pol limone ali 1 zavitek limoninega sladkorja

7 zvrhanih jušnih žlic mletih bučnih semen (140 g)

2 lončka kisle smetane

1⁄2 žličke pecilnega praška

3 žlice štajerskega prekmurskega bučnega olja

ščepec soli

Pečico segrejemo na 190–200 °C, velik pekač prekrijemo s papirjem za peko.
Rumenjake in vse vrste sladkorja damo v skledo in penasto umešamo. Nastati mora svetla zmes, ki vsaj podvoji prostornino.

Beljake s ščepcem soli stepemo v čvrst sneg. Rumenjakovi zmesi dodamo limonino lupinico (če jo uporabljamo), mleta bučna semena, sneg, presejan pecilni prašek in bučno olje. Previdno premešamo, da dobimo enovito puhasto zmes.
Zmes zlijemo v pripravljeni pekač in pečemo približno 10 minut.
Ko je biskvit pečen, ga zvijemo in ohladimo. Ohlajenega namažemo s kislo smetano, zvijemo v rulado in jo zavijemo v aluminijasto folijo. Za nekaj časa jo postavimo v hladilnik, da se osoči.

Čas pečenja naj ne bo predolg, saj se bo rulada izsušila. In višja ko je temperatura, krajši naj bo čas pečenja. Še boljša bo drugi dan, ko se bo prepojila in se bodo njeni okusi še bolj povezali.