Nič ni bolj pomembno za zdravje kot kakovosten spanec. Vendar pa se lahko prekinjen spanec in nočno obračanje v postelji pojavita, če vaš izbrani položaj spanja ni optimalen. Obstajajo štirje najpogostejši položaji spanja, vsak s svojimi prednostmi in slabostmi: položaj fetusa, spanje na boku, na hrbtu in na trebuhu. Čeprav je bočni položaj splošno priporočljiv, pa se zdi, da to ne velja vedno, še posebej, če gre za spanje na desni strani.

Spanje na desnem boku lahko povzroča slabšo prebavo ali celo gube

Če spimo na desni strani, se lahko kislina iz želodca dvigne v požiralnik, ker prihaja z desne strani želodca. Posledice so lahko refluks, pekočina v želodcu in slabša prebava. Še zlasti, če imate težave s prebavili in želodčno kislino, bi morali paziti, da ne spite na desnem boku.

Gube predstavljajo estetski izziv, ki se mu mnogi želijo izogniti. Redno spanje na boku lahko pospeši nastanek gub, saj je obraz nenehno v stiku z blazino in se premika naprej in nazaj tako pogosto, da se spodbuja prezgodnje gubanje kože. Da bi se temu izognili, je priporočljivo spati na hrbtu, svetujejo strokovnjaki.

Težave z vratom in bolečine v hrbtu

Spanje na boku lahko poruši poravnavo glave s hrbtenico, kar vodi do bolečin v vratu ali celo hernije diska. Tisti, ki spijo na boku, se pogosto soočajo tudi z bolečinami v hrbtu, saj se vsa teža telesa prenese na eno stran. Spanje na hrbtu, s podloženo blazino pod koleni, lahko zmanjša pritisk na hrbtenico in olajša nelagodje.

Občasno spreminjanje položaja je dobro

Potrebno pa je poudariti, da ima vsakdo različne potrebe, izbira pravega položaja pa je odvisna od številnih dejavnikov. Med njimi so starost, zdravje, nosečnost itd. Vprašanje je, kako najti pravo ravnovesje med udobjem in praktičnostjo. Kiropraktik Dr. Andrew Bang na medicinskem spletnem mestu Clevelandclinic opozarja, da imajo naša telesa rada raznolikost, zato je občasno spreminjanje položaja dobro.