Za vas smo v teh dneh, ko se bo veliko ljudi lotilo priprave kuha doma, poiskali dva recepta, za katera ne potrebujete kvasa.

Beli kruh brez kvasa in gnetenja

Na spletnem portalu gurman.eu so zapisali recept za beli kruh brez kvasa in gnetenja. Potrebujete 250 gramov ostre moke, 2,5 decilitra mleka, žličko soli in žličko sode bikarbone.

Najprej pekač obložite s peki papirjem, pečico medtem segrejte na 200 stopinj Celzija. Nato v skledi zmešajte moko, sol in sodo bikarbono. Čez prilite mleko in premešajte le toliko, da se sestavine povežejo. Pomokajte delovno površino, nanjo pa stresite testo. To oblikujte v kroglo, ki jo nekoliko sploščite.

Preden položite hlebček v pekač, ga z nožem križno zarežite in nanj stresite moko. Pekač položite v pečico za 20 do 30 minut. Celoten recept najdete TUKAJ.

Bombetke brez kvasa

Na portalu midvakuhava.si pa so objavili recept za bombetke brez kvasa, pri katerih potrebujete pecilni prašek. Potrebne sestavine: 470 gramov moke, dve zvrhani žlički pecilnega praška, 50 gramov masla, eno jajce, dva decilitra tekočega jogurta in 1,5 žličke soli.

Kot zapišejo: “Jajce penasto pretepi in k njemu zmešaj jogurt. Moko, sol in pecilni prašek zmešaj v ločeni posodi, nakar jih skupaj z maslom sobne temperature streseš k jajčno-jogurtovi zmešnjavi.” Nato testo zagnetete in iz njega oblikujete male kroglice.

Te premažite s stepenim jajcem, ki mu lahko dodate žlico mleko, ter jih poljubno posujete z makom, sezamom ali sirom. Pečete jih 15 do 20 minut na 180 stopinjah. Celoten recept, vključno s fotografijami postopka, najdete TUKAJ.