Spremljevalno sajenje je negovanje skupnosti rastlin, ki koristijo druga drugi z odvračanjem škodljivcev, izboljšanjem zdravja tal in spodbujanjem opraševanja. Poleg tega, da je naravna metoda zatiranja škodljivcev, krepi zdravje rastlin, spodbuja biotsko raznovrstnost, izboljšuje rodovitnost tal in povečuje izkoristek prostora. Bistveno pa je, da zmanjšuje odvisnost od kemičnih pesticidov in prispeva k bolj zdravemu okolju.

Katere rastline saditi skupaj in katere ne?

1. PARADIŽNIK

Bazilika in paradižnik sta bila narejena, da gresta skupaj, ne samo v omakah, ampak tudi na vrtu. To zelišče paradižnikom pomaga pri večjem pridelku in odganja tako muhe kot komarje. Ognjič še je en dober spremljevalec, ki odganja ogorčice in druge vrtne škodljivce. Drugi prijatelji paradižnika so šparglji, korenje, zelena, čebula, zelena solata, peteršilj in špinača.

[[image_1_article_65753]]

Medtem k paradižniku NE sodijo: Zelje, pesa, grah, koromač, koper in rožmarin. Koruza in paradižnik sta okužena s koruznim črvom, paradižnik in krompir pa sta prizadeta z isto pegavostjo, zato hranite te rastline ločeno, da preprečite širjenje škodljivcev ali bolezni.

2. PAPRIKA

Bazilika je dobra prijateljica paprike, pomaga odganjati listne uši, pršice, komarje in muhe. Bazilika bi naj celo izboljšala okus paprike. Drugi dobri spremljevalci so čebula, špinača in paradižnik. Medtem je slaba družba papriki fižol, ki se rad razširi med vejicami in listi paprike ter jo na tak način duši.

3. STROČJI FIŽOL

Koruza in fižol dobro uspevata skupaj, saj fižol rad raste na koruznih steblih, kar pomeni, da vam zanj ne bo treba zgraditi opore. Fižol tudi nase veže dušik v tleh, kar je dobro za koruzo. Ognjič, kapucinka, rožmarin in poletni šetraj odganjajo fižolove hrošče, poletni šetraj pa še izboljšuje rast in okus.

[[image_2_article_65753]]

Drugi spremljevalci so brokoli, brstični ohrovt in drugi člani družine kapusnic, skupaj s kumarami, grahom, krompirjem in redkvicami. Fižolu staba družba pa so pesa ali karkoli iz družine čebulnic. Predvsem čebula ovira rast fižola.

4. KUMARE

Za odganjanje listnih uši in hroščev med kumare posadite ognjič in kapucinke. Dobre družabne rastline so tudi fižol, zelena, koruza, solata, koper, grah in redkev. Medtem se kumare z aromatičnimi zelišči, kot je žajbelj, ki zavirajo njihovo rast, ne strinjajo.

5. ČEBULA

Korenje sadimo v bližino čebule, ker bo čebula odganjala korenjevo muho. Čebula bo prav tako pregnala listne uši, zato jo posadite v bližino zelenjave, ki je nagnjena k listnim ušem, a je čebuli prijazna. Dobri prijatelji čebule so še rdeča pesa, zelje, solata in pastinak, ki prav tako trpi zaradi korenčkove muhe.

Hkrati je čebula dober prijatelj paradižniku in začimbam, kot so majaron, šetraj in rožmarin. Skregana pa je s šparglji, fižolom in grahom.

6. SOLATA

Med solato posadite meto, da preprečite polže, ki se hranijo z listi solate, ali pa posadite drobnjak in česen, ki odganjata listne uši. Fižol, rdeča pesa, brokoli, korenje, koruza, grah, redkev in ognjič so tudi dobre spremljevalke. Ognjič privablja pikapolonice, ki jedo listne uši, zato je izvrsten prijatelj mnogim rastlinam.

S peteršiljem pa ima solata po navadi prepire glede zamljiške meje. Ker se ta nagiba k temu, da zraste v majhno, a grmičasto rastlino, lahko izpodriva vašo solato.

7. BUČKE

Koruza in buča sta dobri spremljevalni rastlini, saj tanka koruzna stebla dajejo bučam prostor za rast. Buče se dobro obnesejo tudi poleg fižola, graha, redkvice, kopra in ognjiča. Ker pa so bučke in krompir nagnjeni k ožigu, tadva nista najboljša sopotnika.

8. KORENJE

Korenje je občutljivo na toploto, zato se dobro poda k rastlinam paradižnika, ki mu lahko naredijo malo sence. Znano je tudi, da paradižnik proizvaja solanin, ki je naravni insekticid. Pri teh dveh je sodelovanje vzajemno. Korenje prezračuje zemljo okoli korenin rastlin paradižnika, kar omogoča, da do korenin pride več zraka in vode.

[[image_4_article_65753]]

Tudi por in korenje sta dobri spremljevalki, saj por odganja korenjevo muho, korenje pa porove molje in čebulno muho. Korenčkovo muho odganjajo tudi rožmarin, žajbelj in drobnjak. Koriander in koperc pa proizvajata spojine, ki lahko škodujejo korenju, pastinak pa trpi zaradi istih bolezni in škodljivcev kot korenje, zato jih gojite narazen, da zmanjšate morebitno okužbo.

9. REDKVICA

Redkvice lahko posadimo med kumare, da privabimo kumarične hrošče stran od ploda. Dobro se obnesejo tudi med korenjem, ker jih poberemo pred korenjem in rahljajo zemljo, ko korenje začne hitreje rasti. Dobri prijatelji redkvic so tudi čebula, rdeča pesa, zelje, ohrovt, solata, špinača in buče. Istočasno so redkvice skregane z ožepki.

10. KORUZA

Koruza obožuje zelenjavo, ki veže dušik v tleh, kot to stori stročji fižol. Koruzna stebla so tudi odlična opora za plezalke, vključno s fižolom, kumarami, grahom, bučami in melonami. Predvsem bučke so dobre spremljevalke koruze. Paradižnik pa je slaba odločitev za poroko, saj ga in koruzo napada koruzna glista. Ta dva posadite daleč narazen, da zmanjšate širjenje teh škodljivcev.

[[image_3_article_65753]]

11. KROMPIR

Krompir goji veliko zavezništvo med fižolom, zeljem, jajčevcevi, grahom in koruzo. Tudi ognjič, posajeni v bližini krompirjevih gred, pomaga odvrniti hrošče, hren pa bo zagotovil splošno zaščito krompirja. Medtem pa je paradižnik nagnjen k pegavosti, ki lahko prizadene tudi krompir. 

12. GRAH

Grah ljubi fižol, korenje, koruzo, kumare, redkev in repo. Če pa posadite v bližino graha meto, naj bi ta omogočila, da bo grah bolj zdrav in okusen. Tudi drobnjak je izvrsten kolega, saj odvrača listne uši. Ne sadite pa graha v bližino česna ali čebule, saj ta dva zavirata njegovo rast.

13. PESA

Pesa dobro uspeva poleg fižola, kapusnic, solate in čebule. Posadite jo blizu česna in bo še boljšega okusa. Hkrati pa je ne sadite zraven stročjega fižola, saj zavirata medsebojno rast.