Mandarina je drevo in plod agruma iz rodu citrus, in sicer ena od izvirnih treh vrst skupaj s citrono in pomelom. Odkar je bila splošno sprejeta teorija, da so vse ostale vrste citrusov le hibridi, ki so se v teku stoletij razvili iz teh treh vrst, je mandarina postala najuglednejši med agrumi.
Veliko vitaminov in mineralov
Če pomislimo, da je danes svetovno najbolj razširjen agrum pomaranča, torej najslajši med vsemi agrumi, moramo pač priznati mandarini določene zasluge. Je pa mandarina po svoji sestavi zelo podobna pomaranči. Poleg visoke vsebnosti vitaminov A in C so mandarine tudi bogat vir vitaminov B1, B6 in B9, vlaknin ter mineralov – magnezija, kalcija in kalija, zapišejo na portalu Bodi eko.
Mandarine imajo tudi ugoden vpliv na prebavo in ogromno antioksidatov
Značilno oranžno-rumeno barvo jim dajejo izjemno zdravi karotenoidi (alfa- in betakaroten, lutein, betakriptosantin, zeaksantin). Vsebujejo tudi flavonoide, kot sta npr. nobiletin in tangeretin. Z uživanjem mandarin, podobno kot ostalih citrusov, poskrbimo za optimalno ravnovesje vitaminov in mineralov v telesu. Mandarine imajo tudi ugoden vpliv na prebavo in ogromno antioksidatov. Antioksidante v mandarinah boste najbolje izkoristili, če jih uživate surove.