Pomlad je v polnem teku in ko se temperature spet nekoliko povzpnejo, bo ravno prav namočena trava v zelo kratkem času pognala in iz vrtnih ut privabila kosilnice.

Če sezono za sezono stremite k temu, da je vaša trata zavidanja vredna, vaša trava pa lepa, gosta in zelena, boste veseli nekaj preprostih, a učinkovitih nasvetov, ki smo jih za vas zbrali v priročen seznam.

Ob tem smo vsak nasvet razširili in nadgradili z dodatnimi informacijami, tako da bo vaše znanje o negi trave zares celovito.

1. Kosite v pravem času

Najboljši čas za košnjo trave je zgodaj zjutraj (med 6. in 8. uro) ali pozno zvečer (med 18. in 20. uro), ko so temperature nižje in je manjša izpostavljenost soncu. Zakaj? Na tak način se namreč izognemo izsušitvi trave ter preprečimo tveganje za to, da bi se naše trave lotile kakšne bolezni ali škodljivci.

Še posebna pazljivost je tako na mestu poleti. V vročem in suhem vremenu je priporočljivo kositi kasneje zvečer, ko se temperature spustijo.

Hkrati vselej pazite, da trave ne kosite takoj po dežju, saj je takrat mokra, kar lahko privede do nepravilnega reza, poškodb trave ter pojava zbitosti posameznih zaplat trave. Po dežju vselej nekoliko počakajte na to, da se trava osuši.

2. Ne kosite prekratko

Priporočena višina košnje je odvisna od vrste trave. Za večino trav je primerna višina košnje med 4 in 5 cm, medtem ko lahko okrasne trave lahko kosite nekoliko krajše, na 2 do 3 cm, vendar ne krajše od 2 cm.

Prekratko košnja oslabi travo in jo naredi bolj dovzetno za bolezni, plevel in izsušitev. Pravilo je, da pri vsakem košenju odstranite največ tretjino višine trave.

3. Redno kosite

Kako pogosto je potrebno kositi travo, je odvisno od vremenskih razmer, rasti trave in njene uporabe. V povprečju je smiselno travo kositi enkrat na teden, saj redna košnja spodbuja rast novih poganjkov, zgosti trato ter prepreči cvetenje plevela.

Če trave dlje časa ne kosite, se bo razrastla in postala neurejena, poleg tega pa se bo povečala možnost za pojav plevela in bolezni.

[[image_1_article_65532]]

4. Uporabljajte oster nož

Kosilnica z ostrim nožem bo travo čisto odrezala, kar bo preprečilo rjavenje konic in pospešilo celjenje majhnih travic. Top nož je namreč največji sovražnik neenakomerne, neurejene trate in četudi vse ostalo delate »po regelcih«, je lahko prav top nož kosilnice kriv za vaš neuspeh.

Tako vselej poskrbite za redno brušenje nožev kosilnic, kar opravite vsaj enkrat na sezono, ob večji kosilni površini pa celo pogosteje. Za brušenje nožev uporabljajte poseben brusni kamen ali pa poskrbite za strokovno brušenje.

5. Pravilno gnojite

Gnojiti ali ne gnojiti, to je zdaj vprašanje. Za rast in ohranjanje lepe, žive zelene barve, ki si jo vsak lastnik trate gotovo želi, je gnojenje ključnega pomena. Pri tem izberite gnojilo, ki je primerno za vrsto trave, ki jo imate. Na voljo so različna gnojila za travnike, okrasne trave in druge vrste trate.

Kdaj gnojiti? Spomladi in jeseni – spomladansko gnojenje smo letos po večini že odkljukali, medtem ko nas jesensko, tik preden nastopi zima, še čaka. Seveda pa velja opozorilo – z uporabo gnojila nikar ne pretiravajte, sicer bodo sprehodi s kosilnico postali vaš dnevni in ne več tedenski ritual.

6. Zalivajte pravilno

Tudi zalivanje je pomemben del skrbi za lepo travo, pri čemer velja upoštevati nekaj ključnih pravil. Zalivanje je najbolj učinkovito zgodaj zjutraj, med 4. in 6. uro. Takrat sonce še ni tako močno in voda manj izhlapi. Izogibajte se zalivanju trave sredi dneva, ko je sonce najmočnejše, saj lahko pride do hitrega izhlapevanja vode, kar naši trati precej škodi.

Priročen nasvet je tudi ta, da travo raje zalivajte obilno in redkeje, namesto, da se z zalivalno cevjo po trati sprehajate vsak dan. Le z obilnimi in občasnim zalivanjem bo voda dosegla korenine ter spodbudila njihovo rast.

Seveda pa upoštevajte vremenske razmere ter tip zemlje, pri tem pa upoštevajte zlato pravilo – zalivajte, ko se zgornjih nekaj centimetrov zemlje osuši.

Pri nakupu kosilnice ter druge opreme za košnjo in nego trave izberite zaupanja vrednega prodajalca, med katerimi gotovo izstopajo trgovine Jager. Preverite njihovo ponudbo opreme za košnjo tukaj.

7. Odstranite plevel

Najljubša naloga vseh lastnikov trave. Plevel. Plevel je nadloga, s katero se na misiji lepe trave sreča prav vsak. Plevel namreč kot rastlina konkurira travi ter jo oškoduje za vodo in hranila, s svojo hitro rastjo in trdovratnostjo pa jo pogosto tudi zaduši.

Kako se spopasti s plevelom? Odstranjujete ga lahko ročno, s posebnimi orodji ali pa s herbicidi. Če se odločite za slednje, izberite take, ki so namenjeni za zatiranje plevela na travnatih površinah in so varni za okolico. Redno odstranjevanje plevela je namreč za ohranjanje zdrave in lepe trave bistveno.

[[image_2_article_65532]]

8. Prezračevanje

Prezračevanje trave omogoča, da voda, zrak in hranila lažje dosežejo korenine, kar, logično, pospešuje rast trave in preprečuje njeno zbitost. Travo prezračujte enkrat na leto, po možnosti spomladi ali jeseni, ko tla niso preveč premočena ali trda.

9. Odstranite pokošeno travo

Pokošene trave ne puščajte na trati, saj se lahko začne razgrajevati, kar ustvarja idealno okolje za razvoj glivičnih bolezni. Odstranite jo s kosilnico z nastavkom za mulčenje, ki travo drobno naseklja in jo vrne nazaj v tla kot naravno gnojilo.

Druga možnost je, da pokošeno travo kompostirate in jo nato uporabite kot bogato organsko gnojilo za vrt.

10. Izberite pravo opremo

Za doseganje optimalnih rezultatov pri košnji trave in posledično pri samem zdravju ter videzu trave pa je pomembna tudi uporaba prave opreme. Kaj torej velja upoštevati?

Izberite kosilnico ustrezne velikosti za vašo trato. Za manjše trate (do 500 m2) je primerna bencinska ali električna kosilnica na potiskanje, medtem ko je za večje trate (nad 1500 m2) boljša izbira vrtni traktor.

Pri izbiri kosilnice bodite pozorni tudi na funkcije, kot so nastavitev višine košnje, mulčenje in pogon.

Pri nakupu kosilnice ter druge opreme za košnjo in nego trave izberite zaupanja vrednega prodajalca, med katerimi gotovo izstopajo trgovine Jager.

V trgovinah Jager boste našli širok izbor kosilnic priznanih, kakovostnih znamk, kot so Bosch, Einhell, Ideal, Toro, Segway, Husqvarna in McCulloch. Strokovno osebje vam bo z veseljem pomagalo izbrati kosilnico, ki je najbolj primerna za vaše potrebe in velikost vaše trate.

Poleg kosilnice boste potrebovali tudi drugo opremo za nego trave, pri čemer imamo v mislih predvsem grablje, lopata za listje in škropilnica.

Z upoštevanjem teh razširjenih nasvetov in obiskom oddelkov tehnike v trgovinah Jager boste zagotovo dosegli, da bo vaša trava najlepša v soseski. Tam vam bodo strokovnjaki z veseljem svetovali in pomagali pri izbiri prave opreme in materialov za doseganje in vzdrževanje zdrave, zelene in bujne trave.