Hitro pranje lahko pomaga prihraniti čas in energijo, toda odstranjevanje neprijetnega vonja iz oblačil zahteva več truda. Vonj se sčasoma nabira v oblačilih, še posebej, če jih nosimo med vadbo. Obstaja zanesljiv način za odstranitev vonja po potu in madežev iz naših najljubših oblačil? 

Soda bikarbona rešuje tkanine vonjav

Pri odstranjevanju vonjav je vaš prijatelj preprost gospodinjski pripomoček. Soda bikarbona je nežna do tkanin in zelo učinkovita pri nevtralizaciji vonjav. Oblačila namažite s pasto sode bikarbone in vode za približno 15-30 minut. Za pripravo paste preprosto zmešajte eno žlico vode z dvema žlicama sode bikarbone, dokler ne nastane gosta, razmazljiva konsistenca. To pasto nanesite na madež s prsti ali staro zobno ščetko, in ko se posuši, ta pomaga izvleči pigmente in umazanijo iz tkanine.

Hkrati lahko navlažite krpo z malo belega kisa in jo rahlo pritiskajte na umazanijo na oblačilih. Opazili boste, da se madež prenaša na krpo. Za izogibanje vračanju madeža na oblačilo uporabite čist del vlažne krpe. Nato oblačila operite kot običajno in bodite pozorni na morebitna posebna navodila na etiketi za nego. Prav tako je vredno vedeti, kako očistiti pralni stroj, da ohranite svežino.

Kako pa s športnimi oblačili?

Športna oblačila potrebujejo več nege in pozornosti kot običajna bombažna oblačila. Zasnovana so tako, da odvajajo pot stran od telesa, tako da ostanemo suhi med vadbo. To je super, vendar to pomeni, da zadržijo vonj in potrebujejo redno čiščenje.

Poleg namakanja v sodo bikarbono je pomembno, da uporabite pravi detergent, saj vsak ni namenjen športnim oblačilom. Izberite tiste, ki so specializirani za čiščenje športnih in funkcionalnih tkanin. Hkrati se izogibajte uporabi mehčalca, saj lahko obloži vlakna in zadrži vonj znotraj. Pomembno je tudi, da športna oblačila perete v hladni vodi, kajti vroča voda dejansko utrjuje madeže globlje v tkanino.

Predlagamo tudi naravno sušenje. S tem, ko oblačila posušite na zraku, še posebej tista iz elastičnih in sintetičnih materialov, ne ogrozite tkanine. Če resnično potrebujete sušilni stroj, uporabite najnižjo nastavitev toplote, saj visoka temperatura lahko razgradi elastičnost in lastnosti vpijanja vlage oblačil.