Zlasti med ženskami velja, da jih sedenje s prekrižanimi nogami  – sploh, če nosijo krilo – naredi bolj ženstvene, elegantnejše. A četudi je takšna navada lepa na pogled, ni prav nič dobra za zdravje. V nadaljevanju predstavljamo štiri razloge, zakaj nikdar ne bi smeli sedeti s prekrižanimi nogami.

1. Živci trpijo

Problem ni le v nogi, ki je spodaj. Slabo se piše tudi nogi, ko počiva na njej. Čez področje kolena poteka živec nervus peroneus. Če predolgo sedite s prekrižanimi nogami, bo zaradi pritiska na živec omrtvel spodnji del noge in stopalo. Če bi se ta živec recimo poškodoval, bi sledila paraliza stopala in nožnih prstov.

2. S tem tvegate višji krvi tlak

Ob takšnem sedenju pa ne pritiskate le na živec, ampak tudi vene, zaradi česar se zna zgoditi, da do vašega srca ne pride dovolj krvi. Nalogo ven morajo tako prevzeti druge žile, kar lahko vodi do višjega krvnega tlaka. Če smo s tovrstnim sedenjem predolgo pritiskali na vene, lahko pride do preobremenitve, kar nas vodi k 3. točki.

3. Vene se lahko razširijo

Sodeč po znanstvenih raziskavah samo od tovrstnega sedenja sicer ne more priti do razširjenih ven. Drugi pomembni faktorji za nastanek razširjenih ven so še genska predispozicija, nosečnost, debelost. Če tudi sami sodite v eno izmed teh skupin, je dobro biti previden, saj lahko stanje s prekrižanimi nogami še poslabšate.

4. Slabša drža 

Sedeti s prekrižanimi nogami ni del naravne drže človeka. Če v tem položaju sedite vsaki dan, tvegate zvito hrbtenico, kar lahko vodi do bolečin. Če čez dan veliko sedite,potem se lotite t. i. aktivnega sedenja. Noge čimveč premikajte, kadar le lahko.