Mnogo vzrokov obstaja, ki pojasnjujejo, zakaj naši zobje ne stojijo strumno kot vojaki, ampak se usmerjajo vsak v svojo smer ter kazijo naš nasmeh. Bodisi neravne zobe povzročijo poškodbe, dolgotrajne navade kot je sesanje palca, premehka prehrana … Še številnejše so posledice, ki jih krivi zobje nosijo s seboj ter segajo vse od paradontoze, bakterij, prebavnih težav do kroničnih glavobolov ter govornih problemov.

Sodobna tehnologija pa že nekaj let ponuja hitro in učinkovito rešitev, ki je povrhu še nevidna – nevidni zobni aparat. Po teh slovijo tudi v VBO – Digitalnem zobozdravstvu, mariborski zobozdravstveni ordinaciji s Štajersko zobozdravnico leta, profesionalno ekipo in zadovoljnimi strankami.

Digitalne inovacije za ravne zobe

Tako v VBO predstavijo revolucionarno ortodontsko novost, ki jo je podjetje Align Technology razvilo že pred 20. leti, nevidne opornice Invisalign. Digitalna ortodontija, ki so jo s svojo tehnologijo in uspehom razširili po vsem svetu, stanje zob zajame digitalno ter jih premika in popravlja nežno ter nevidno.

 »Z digitalnim intraoralnim skenerjem iTero Element dobimo digitalni model zobovja na računalnik v manj kot 20 minutah. Povsem čisto, brez mase, brez izlivanja in brez tehnika. Postopek je bolj prijazen od klasičnega načina odtiskovanja. Asistentka s skenirno glavo poskenira – posname zobe z vseh strani. Stanje zob se sproti izrisuje na ekranu skenerja, kjer je tudi celotna programska oprema, ki potem sestavi celoten zobni model. Tukaj ni odstopanj od dejanskega stanja zob, oziroma so slednja zanemarljiva (natančnost do 5 mikronov),« pojasnijo v VBO – Digitalnem zobozdravstvu, »Skratka, do stanja zob pacienta pridemo na čistejši in hitrejši način ter ob tem dobimo natančnejše rezultate.«

Nevidne opornice le za vas

Z digitalnim »skenom« zob je mogoče načrtovati premike in izdelovati virtualni potek premikov zob ter prikazati rezultate in predvideti, kdaj bodo naši zobje naposled popolni. »Na podlagi izbranega virtualnega premika zob damo izdelati opornice,« pojasnijo v  VBO – Digitalnem zobozdravstvu.

Za vsakega pacienta individualno se izdela serija opornic, ki postopno pomikajo zobe, pacient pa opornice menjuje na en ali dva tedna, kot je določeno v načrtu. S pomočjo menjave opornic lahko posameznik ves čas opazuje, kako se zobje iz tedna v teden premikajo in postajajo vse bolj ravni. Rezultat? Zvezdniški zobje, ki so taki tudi v resnici in ne le na retuširanih fotografijah.

Nevidno, snemljivo, prijazno, hitro

Nevidni zobni aparat je dejansko neviden in ga, razen če se vam vaša draga oseba po romantični večerji preveč približa, praktično ni mogoče opaziti. Za razliko od klasičnih neprivlačnih, grobih in fiksnih »železnih« zobnih aparatov, so zobne opornice Invisalign povsem snemljive. Kadar jeste in ko si želite dobro skrtačiti zobe, opornico preprosto vzamete iz ust in jo nato spet vstavite nazaj.

Če ste v svoji mladosti, ali kdaj kasneje, doživeli izkušnjo nošnje klasičnega zobnega aparata, vam gotovi niso ušli prepogosti obiski pri ortodontu. Tu in tam so odpadle »zvezdice«, spet drugič se je premaknila žička, ki vas je opraskala do krvi … Invisalign zobni aparat tovrstnih težav ne prinaša, zato svojega ortodonta, pa naj bo še tako prijazen, ne bo potrebno videti prevečkrat.

Končni rezultat boste lahko videli, še preden boste prvo opornico dali v usta.

Še ena prednost nevidnega zobnega aparata je idealna za tiste, ki se ne morete pohvaliti z vrlino potrpežljivosti. Če je bilo nekoč potrebno čakati dolge mesece ali celo leta, da ste končno opazili rezultate, kako bodo po uporabi zobnega aparata izgledali vaši zobje pa vse do odstranitve aparata niste vedeli, nestrpnega čakanja pri Invisalign opornicah ni. Končni rezultat boste namreč lahko videli, še preden boste prvo opornico dali v usta. S pomočjo digitalnih »skenov« vam bo ortodont že v procesu obravnave pokazal končni model vaših zob.