Komet 12/Pons-Brooks, ki je po velikosti večji od Mount Everesta, se približuje Zemlji in bi lahko v naslednjih nekaj tednih postal viden tudi s prostim očesom. Trenutno ga lahko vidimo z daljnogledom ali manjšim teleskopom, če ste spretni s kamero, ga lahko ujamete tudi tako.

Potrebno se je umakniti od luči in uporabiti daljnogled

Hrvaški astrofotograf Boris Štromar, vodja Astronomskega društva Beskraj iz Zagreba, je po poročanju Indexa.hr povedal, da je komet Pons-Brooks po sončnem zahodu viden direktno proti zahodu. A zaenkrat je vseeno treba iti kam dlje od mestnih luči in za ogled uporabiti daljnogled.

Komet je vse bližje Soncu, njegov sijaj nekoliko narašča, hkrati pa se zdi, da je vsak večer bližje obzorju, zato ga aprila ne bomo več videli.

Komet Pons-Brooks (uradna oznaka je 12P/Pons-Brooks) je periodični komet z obhodno dobo 71 let. Pripada Halleyjevi družini kometov. Ima obhodno obdobje med 20 in 200 leti. Obhod Sonca traja 71,3 leta, kar pomeni, da ga imamo ljudje priložnost videti enkrat ali morda dvakrat v življenju.

Po nekaterih virih naj bi ga prvič opazili v 14. stoletju. Komet je odkril 12. julija 1812 francoski astronom Jean-Louis Pons (1761–1831). Neodvisno od njega sta komet odkrila še Vincent Wisnievski 1. avgusta in Alexis Bouvard 2. avgusta istega leta. V letu 1883 ga je slučajno odkril še v Angliji rojen ameriški astronom William Robert Brooks (1844–1922), ki pa je šele pozneje ugotovil, da je to isti komet.

Njegovo jedro naj bi imelo premer približno 30 km, uvrščajo pa ga med kriovulkanske komete, kar pomeni, da med segrevanjem zaradi naraščanja tlaka v njem občasno prihaja do izbruhov prahu, plinov in ledu. Lansko leto je en tak izbruh podvojil njegov sijaj. Meglica, ki je nastala v izbruhu, je dobila rožnato obliko, zaradi česar je dobil vzdevek "hudičev komet".