Študijsko leto se nevzdržno bliža z njim pa tudi vprašanja o tem kje bodo študentje stanovali. Kar nekaj se jih odloči za bivanje v katerem izmed študentskih domov, spet drugi se odločijo z bivanje v zasebnem podnajemniškem stanovanju, kjer se nekateri prvič srečajo s podpisovanjem pogodbe, ki pa lahko v sebi skriva kar nekaj, na prvi pogled sicer nevidnih, pasti. V nadaljevanju razkrivamo trenutno situacijo na trgu študentskih stanovanj in nasvete pri podpisovanju najemniških pogodb.

Čeprav nekateri študentom v v večji mestih po Sloveniji svetujejo, naj si stanovanje poiščejo že v poletnih mesecih, v študentski svetovalnici menijo, da je najprimernejši čas konec avgusta in v začetku septembra. Kot je pojasnil direktor študentske svetovalnice Klemen Peran, je namreč med vrhuncem poletja veliko turistov in nekateri najemodajalci izkoristijo priložnost, da sobo ali stanovanje oddajo njim. Poleg tega je po njegovem mnenju škoda, da bi študenti plačevali “prazne mesece”, torej čas, ko se študijsko leto še ni začelo in stanovanja še ne potrebujejo.

Garsonjere niso najbolj zaželene, dvosobna stanovanja pogostejša odločitev

Študentje se nemalokrat odločijo, da bodo najeli večje stanovanje, kjer bodo nato lahko vsak bivali v eni sobi. Pogosto so namreč garsonjere za študente prevelik finančni zalogaj. Če se dva ali trije odločijo za dvo- ali večsobno stanovanje, katerega mesečna najemnina znaša približno med 700-800 evrov, mora vsak od njih poravnati polovico oz. tretjino, kar pa se za večino zdi že bolj sprejemljivo. Pogosto se v taki bivanjski situaciji znajdejo tudi bodoči diplomanti, saj si ne morejo takoj po študiju kupiti stanovanja, je dodal.

Poglavitna naloga vsakega študenta je, da se pozanima o celotnih stroških, da kasneje prepreči neljuba presenečenja. Ključno je, da se že pri podpisu pogodbe ve, koliko na mesec znaša najemnina za stanovanje, koliko pa elektrika, voda, plin, ogrevanje. Marsikdo namreč poleg najemnine ne pričakuje še teh stroškov, je pojasnil.

Poskrbeti je potrebno, da je pogodba kakovostna

Študentom se svetuje, naj se dogovorijo za kakovostno najemno pogodbo. Brezplačno pravno pomoč jim lahko nudijo tudi svetovalci pri Študentski svetovalnici. Nanje se lahko obrnejo prek elektronskega naslova [email protected], v času uradnih ur pa tudi osebno v njihovih prostorih v Študentskem kampusu na Pivovarniški ulici.

Pomagajo tudi takrat, ko se že zaplete. Tako je omenil primer, ko najemodajalec ni hotel vrniti varščine. Poleg tega je zahteval poravnavo določenih drugih stroškov, ker je menil, da najemnica ni ravnala ustrezno s stanovanjem. Podpis najemne pogodbe je po navedbah svetovalnice ključen pri najemu sobe ali stanovanja pri zasebniku, ker je bivanje brez pravne podlage v stanovanju nezakonito in ker lahko študenti le na ta način zaščitijo svoje pravice in poznajo svoje obveznosti.

Potrebna je tudi prijava začasnega prebivališča

Študent mora po podpisu najemne pogodbe prijaviti začasno bivališče na novem naslovu, saj sicer krši zakon o prijavi prebivališča, za kar je predpisana globa. Za prijavo začasnega bivališča je potreben pravni naslov. Za študenta to pomeni najemno razmerje, ki ga dokazuje z najemno pogodbo.

“Pomembno je, da nič ne podpisujete in ne plačujete vnaprej, dokler ne vidite stanovanja ali sobe in ne podpišete najemne pogodbe,” pa so poudarili pri aplikaciji Bolha.com, kjer objavljajo tudi oglase za sobe in stanovanja. Študentom svetujejo, da preverijo sosesko in se pogovorijo s sosedi. Na bolha.com je trenutno za najem na voljo približno 140 stanovanj in sob v Ljubljani in približno 170 v Mariboru. Razpon cene za mesečni najem enosobnega stanovanja je od 400 do 750 evrov, za garsonjero od 150 do 1000 evrov in za sobe od 95 do 450 evrov, so še navedli.