17°C

Okrepite svoj imunski sistem še pred začetkom zime

06.12.2017 ob 17:30
Optimalno delovanje imunskega sistema je tesno povezano z delovanjem vseh organskih sistemov, torej centralnim živčnim sistemom, dihali, prebavili. Naravni obrambni mehanizem telesa tako lahko najbolj varno in učinkovito krepimo z zdravim življenjskim slogom.

Slika je simbolična

Optimalno delovanje imunskega sistema je tesno povezano z delovanjem vseh organskih sistemov, torej centralnim živčnim sistemom, dihali, prebavili. Naravni obrambni mehanizem telesa tako lahko najbolj varno in učinkovito krepimo z zdravim življenjskim slogom. Z uživanjem zdrave uravnotežene prehrane vnesemo zadostno količino energijskih (beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati) in neenergijskih (vitamini in minerali) hranilnih snovi ter vlaknin, ki predstavljajo hrano koristnim mikroorganizmom prebavnega trakta.

Pomembno je, da dovolj spimo

Zadostna hidracija telesa je med drugim bistvena za normalno funkcijo dihalne sluznice (nemoteno odstranjevanje tujkov, ki zaidejo v dihalne poti) in ledvic, saj se škodljive snovi iz telesa odstranijo prej, če veliko pijemo. Redna zmerna telesna aktivnost nas ohranja v dobri fizični in psihični kondiciji. Izjemno pomembno je tudi, da se naučimo ustrezno odzivati na okolje, v smislu, da nam vsakodnevne situacije ne povzročajo kroničnega stresa ter da dovolj spimo.

Imunski sistem lahko krepimo tudi z zdravili in prehranskimi dopolnili, a le po posvetu z zdravnikom ali farmacevtom

Obrambno sposobnost telesa lahko krepimo tudi z določenimi zdravili in prehranskimi dopolnili, in sicer ko smo že zboleli ali pa se želimo bolezni izogniti. Ob vsej poplavi raznoraznih izdelkov, ki so nam na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah, drogerijah, trgovin in seveda na spletu, se moramo zavedati, da so le izdelki registrirani kot zdravila dokazano učinkoviti, varni in kakovostni.

Čeprav za prehranska dopolnila tega ni moč trditi, imamo v lekarnah na voljo veliko kakovostnih izdelkov, ki so se skozi vsakodnevna svetovanja pacientom izkazala kot zelo učinkovita. Nekatera zdravila in prehranska dopolnila za krepitev imunskega sistema se v določenih bolezenskih stanjih in ob določeni terapiji pacienta ne smejo uporabljati, saj lahko sočasno uživanje povzroči resne življenjsko ogrožajoče zaplete. Zato svetujem, da se pred uporabo teh izdelkov posvetujete s svojim farmacevtom, ki vam bo glede na vaše stanje zagotovo svetoval najbolj ustrezen izdelek.

Najbolj se priporoča zdravila na osnovi ameriškega slamnika

Med najpogosteje svetovanimi zdravili za krepitev imunskega sistema so gotovo zdravila na osnovi ameriškega slamnika (Echinacea purpurea). Zaradi zelo kompleksnega mehanizma delovanja je učinkovit tako pri preventivi kot za zdravljenje bolezni. Uporablja se za zdravljenje in preprečevanje okužb zgornjih dihalnih poti, in sicer skrajša trajanje posameznih simptomov prehlada in gripe ter ublaži njihovo jakost. Med prehranskimi dopolnili pacienti najpogosteje posegajo po izdelkih z betaglukani. Betaglukani so naravni polisaharidi, ki jih v glavnem pridobivajo iz celične stene gliv, nahajajo pa se tudi v celični steni različnih patogenih bakterij. V naših prebavilih tako povsem nenevarno posnemajo škodljive mikroorganizme ter s tem spodbudijo in ojačajo imunski sistem organizma.

Izogibajte se okužbam, redno razkužujte roke

Zima žal ponavadi s seboj prinese pogostejša bolezenska stanja kot je prehlad ali gripa. Vzrok prehladnim boleznim je navadno prenos okužbe od bolnega človeka in oslabljen imunski sistem. Poglavitna strategija proti prehladnim boleznim je tako izogibanje okužbam z zadostnim umivanjem in razkuževanjem rok, izogibanjem tesnih stikov z obolelimi, zračenjem in vlaženjem zraka, imunski sistem pa okrepimo z ustrezno hidracijo sluznic, kar dosežemo z zadostnim pitjem tekočine. Seveda ne smemo pozabiti na uživanje zdrave in uravnotežene prehrane, kar je pozimi sicer težje kot recimo poleti in zgodaj jeseni, ampak to ne sme biti izgovor. Če pa smo ob tem še redno telesno dejavni, pa smo storili vse kar je v naši moči.

 

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

FOTO: Mariborčanka pri mesarju kupila meso, sledil je šok

Kupovalka je kupila svinjsko stegno, ko ga je doma razrezala je v njem naletela na sivo-zeleno vsebi...

Najboljši recepti za peko kostanja kar v domači kuhinji

Tudi če nimate svojega velikega vrta, dvorišča ali drugega prostora, kjer bi lahko zakurili ogenj...

Najboljši recepti za peko kostanja kar v domači kuhinji

Tudi če nimate svojega velikega vrta, dvorišča ali drugega prostora, kjer bi lahko zakurili ogenj...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

Magna takoj potrebuje nov kader, ponujajo plače čez 2000 evrov

Iščejo se ličarji, proizvajalci karoserij, mehaniki, pomožni delavci, kleparji...

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

Zadnje novice

Mariborčani zaužijejo največ mesa, jedi iz pločevink in juh iz vrečk

Kakšne so prehranske navade ljudi v mariborski zdravstveni regiji?

IZPOVED BREZDOMCA: "Trdo sem delal, čez noč pa izgubil vse"

Zgodbe brezdomcev so si v veliki večini podobne, izguba službe je s sabo prinesla vedno večjo sti...

Aktivist Jašar vztraja, da je s konopljo pomagal bolnikom

Na ponovljenem sojenju je Jašar priznal, da svoje početje nadaljuje in da bo tako še naprej, ker ...