-3°C

Okrepite svoj imunski sistem še pred začetkom zime

06.12.2017 ob 17:30
Optimalno delovanje imunskega sistema je tesno povezano z delovanjem vseh organskih sistemov, torej centralnim živčnim sistemom, dihali, prebavili. Naravni obrambni mehanizem telesa tako lahko najbolj varno in učinkovito krepimo z zdravim življenjskim slogom.

Slika je simbolična

Optimalno delovanje imunskega sistema je tesno povezano z delovanjem vseh organskih sistemov, torej centralnim živčnim sistemom, dihali, prebavili. Naravni obrambni mehanizem telesa tako lahko najbolj varno in učinkovito krepimo z zdravim življenjskim slogom. Z uživanjem zdrave uravnotežene prehrane vnesemo zadostno količino energijskih (beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati) in neenergijskih (vitamini in minerali) hranilnih snovi ter vlaknin, ki predstavljajo hrano koristnim mikroorganizmom prebavnega trakta.

Pomembno je, da dovolj spimo

Zadostna hidracija telesa je med drugim bistvena za normalno funkcijo dihalne sluznice (nemoteno odstranjevanje tujkov, ki zaidejo v dihalne poti) in ledvic, saj se škodljive snovi iz telesa odstranijo prej, če veliko pijemo. Redna zmerna telesna aktivnost nas ohranja v dobri fizični in psihični kondiciji. Izjemno pomembno je tudi, da se naučimo ustrezno odzivati na okolje, v smislu, da nam vsakodnevne situacije ne povzročajo kroničnega stresa ter da dovolj spimo.

Imunski sistem lahko krepimo tudi z zdravili in prehranskimi dopolnili, a le po posvetu z zdravnikom ali farmacevtom

Obrambno sposobnost telesa lahko krepimo tudi z določenimi zdravili in prehranskimi dopolnili, in sicer ko smo že zboleli ali pa se želimo bolezni izogniti. Ob vsej poplavi raznoraznih izdelkov, ki so nam na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah, drogerijah, trgovin in seveda na spletu, se moramo zavedati, da so le izdelki registrirani kot zdravila dokazano učinkoviti, varni in kakovostni.

Čeprav za prehranska dopolnila tega ni moč trditi, imamo v lekarnah na voljo veliko kakovostnih izdelkov, ki so se skozi vsakodnevna svetovanja pacientom izkazala kot zelo učinkovita. Nekatera zdravila in prehranska dopolnila za krepitev imunskega sistema se v določenih bolezenskih stanjih in ob določeni terapiji pacienta ne smejo uporabljati, saj lahko sočasno uživanje povzroči resne življenjsko ogrožajoče zaplete. Zato svetujem, da se pred uporabo teh izdelkov posvetujete s svojim farmacevtom, ki vam bo glede na vaše stanje zagotovo svetoval najbolj ustrezen izdelek.

Najbolj se priporoča zdravila na osnovi ameriškega slamnika

Med najpogosteje svetovanimi zdravili za krepitev imunskega sistema so gotovo zdravila na osnovi ameriškega slamnika (Echinacea purpurea). Zaradi zelo kompleksnega mehanizma delovanja je učinkovit tako pri preventivi kot za zdravljenje bolezni. Uporablja se za zdravljenje in preprečevanje okužb zgornjih dihalnih poti, in sicer skrajša trajanje posameznih simptomov prehlada in gripe ter ublaži njihovo jakost. Med prehranskimi dopolnili pacienti najpogosteje posegajo po izdelkih z betaglukani. Betaglukani so naravni polisaharidi, ki jih v glavnem pridobivajo iz celične stene gliv, nahajajo pa se tudi v celični steni različnih patogenih bakterij. V naših prebavilih tako povsem nenevarno posnemajo škodljive mikroorganizme ter s tem spodbudijo in ojačajo imunski sistem organizma.

Izogibajte se okužbam, redno razkužujte roke

Zima žal ponavadi s seboj prinese pogostejša bolezenska stanja kot je prehlad ali gripa. Vzrok prehladnim boleznim je navadno prenos okužbe od bolnega človeka in oslabljen imunski sistem. Poglavitna strategija proti prehladnim boleznim je tako izogibanje okužbam z zadostnim umivanjem in razkuževanjem rok, izogibanjem tesnih stikov z obolelimi, zračenjem in vlaženjem zraka, imunski sistem pa okrepimo z ustrezno hidracijo sluznic, kar dosežemo z zadostnim pitjem tekočine. Seveda ne smemo pozabiti na uživanje zdrave in uravnotežene prehrane, kar je pozimi sicer težje kot recimo poleti in zgodaj jeseni, ampak to ne sme biti izgovor. Če pa smo ob tem še redno telesno dejavni, pa smo storili vse kar je v naši moči.

 

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

FOTO: Jasne podrobnosti prometne nesreče na Koroškem mostu, izpod vozila rešili eno osebo

Po naših informacijah se je v soboto nekaj pred sedmo uro zgodila prometna nesreča na Koroškem mo...

VIDEO: Zlatko Zahovič je šel čez mejo dobrega okusa

Kot smo že poročali je pred novinarje po sobotnem porazu prišel športni direktor kluba Zlatko Za...

FOTO: V luknjah na cesti v okolici Maribora so se pojavile rože

Ceste so po zimi vedno v slabem stanju, ogromno je lukenj in ni kraja, kjer ne bodo potrebne sanacij...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

FOTO: To je ostalo od znanega mariborskega lokala

Po dosedanjih informacijah je škode za okoli pol milijona evrov.

Zadnje novice

Sezona na Pohorju podaljšana, čaka vas tudi dan brezplačne smuke

Načrtovali so, da se bo s koncem meseca marca končala smučarska sezona na Pohorju. A ta je podalj...

S predstavitvijo poštne znamke obeležili stoletnico HE Fala

Pošta Slovenije bo v petek izdala priložnostno poštno znamko ob stoletnici hidroelektrarne Fala, ...

Pozor: Odpoklicana priljubljena igrača!

Distributer Mueller Drogerija je obvestil Zdravstveni inšpektorat RS, da je iz prodaje odpoklical...