19°C

Okrepite svoj imunski sistem še pred začetkom zime

06.12.2017 ob 17:30
Optimalno delovanje imunskega sistema je tesno povezano z delovanjem vseh organskih sistemov, torej centralnim živčnim sistemom, dihali, prebavili. Naravni obrambni mehanizem telesa tako lahko najbolj varno in učinkovito krepimo z zdravim življenjskim slogom.

Slika je simbolična

Optimalno delovanje imunskega sistema je tesno povezano z delovanjem vseh organskih sistemov, torej centralnim živčnim sistemom, dihali, prebavili. Naravni obrambni mehanizem telesa tako lahko najbolj varno in učinkovito krepimo z zdravim življenjskim slogom. Z uživanjem zdrave uravnotežene prehrane vnesemo zadostno količino energijskih (beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati) in neenergijskih (vitamini in minerali) hranilnih snovi ter vlaknin, ki predstavljajo hrano koristnim mikroorganizmom prebavnega trakta.

Pomembno je, da dovolj spimo

Zadostna hidracija telesa je med drugim bistvena za normalno funkcijo dihalne sluznice (nemoteno odstranjevanje tujkov, ki zaidejo v dihalne poti) in ledvic, saj se škodljive snovi iz telesa odstranijo prej, če veliko pijemo. Redna zmerna telesna aktivnost nas ohranja v dobri fizični in psihični kondiciji. Izjemno pomembno je tudi, da se naučimo ustrezno odzivati na okolje, v smislu, da nam vsakodnevne situacije ne povzročajo kroničnega stresa ter da dovolj spimo.

Imunski sistem lahko krepimo tudi z zdravili in prehranskimi dopolnili, a le po posvetu z zdravnikom ali farmacevtom

Obrambno sposobnost telesa lahko krepimo tudi z določenimi zdravili in prehranskimi dopolnili, in sicer ko smo že zboleli ali pa se želimo bolezni izogniti. Ob vsej poplavi raznoraznih izdelkov, ki so nam na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah, drogerijah, trgovin in seveda na spletu, se moramo zavedati, da so le izdelki registrirani kot zdravila dokazano učinkoviti, varni in kakovostni.

Čeprav za prehranska dopolnila tega ni moč trditi, imamo v lekarnah na voljo veliko kakovostnih izdelkov, ki so se skozi vsakodnevna svetovanja pacientom izkazala kot zelo učinkovita. Nekatera zdravila in prehranska dopolnila za krepitev imunskega sistema se v določenih bolezenskih stanjih in ob določeni terapiji pacienta ne smejo uporabljati, saj lahko sočasno uživanje povzroči resne življenjsko ogrožajoče zaplete. Zato svetujem, da se pred uporabo teh izdelkov posvetujete s svojim farmacevtom, ki vam bo glede na vaše stanje zagotovo svetoval najbolj ustrezen izdelek.

Najbolj se priporoča zdravila na osnovi ameriškega slamnika

Med najpogosteje svetovanimi zdravili za krepitev imunskega sistema so gotovo zdravila na osnovi ameriškega slamnika (Echinacea purpurea). Zaradi zelo kompleksnega mehanizma delovanja je učinkovit tako pri preventivi kot za zdravljenje bolezni. Uporablja se za zdravljenje in preprečevanje okužb zgornjih dihalnih poti, in sicer skrajša trajanje posameznih simptomov prehlada in gripe ter ublaži njihovo jakost. Med prehranskimi dopolnili pacienti najpogosteje posegajo po izdelkih z betaglukani. Betaglukani so naravni polisaharidi, ki jih v glavnem pridobivajo iz celične stene gliv, nahajajo pa se tudi v celični steni različnih patogenih bakterij. V naših prebavilih tako povsem nenevarno posnemajo škodljive mikroorganizme ter s tem spodbudijo in ojačajo imunski sistem organizma.

Izogibajte se okužbam, redno razkužujte roke

Zima žal ponavadi s seboj prinese pogostejša bolezenska stanja kot je prehlad ali gripa. Vzrok prehladnim boleznim je navadno prenos okužbe od bolnega človeka in oslabljen imunski sistem. Poglavitna strategija proti prehladnim boleznim je tako izogibanje okužbam z zadostnim umivanjem in razkuževanjem rok, izogibanjem tesnih stikov z obolelimi, zračenjem in vlaženjem zraka, imunski sistem pa okrepimo z ustrezno hidracijo sluznic, kar dosežemo z zadostnim pitjem tekočine. Seveda ne smemo pozabiti na uživanje zdrave in uravnotežene prehrane, kar je pozimi sicer težje kot recimo poleti in zgodaj jeseni, ampak to ne sme biti izgovor. Če pa smo ob tem še redno telesno dejavni, pa smo storili vse kar je v naši moči.

 

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

Ganljiva izpoved: "Ko bo zmanjkalo denarja za hrano mojih deklic, ju pošljite pred vrata"

Medtem ko se stranke ne morejo dogovoriti o razdelitvi stolčkov, nimajo nekateri otroci kaj za pod ...

S 1. septembrom bodo trgovine zaprte na vse praznike

Sindikat delavcev trgovine Slovenije in Svet gorenjskih sindikatov ter Trgovinska zbornica Slovenije...

Tako nenavadna vprašanja ljudje vpisujejo v Google

Zakaj se moj oče oblači v obleke? Kakšna je razlika med svinjo in svinjino? Kaj je prav - Irak al...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

FOTO: To je ostalo od znanega mariborskega lokala

Po dosedanjih informacijah je škode za okoli pol milijona evrov.

Zadnje novice

Razplet zgodbe dveh deklic, ki je zaokrožila po spletu: "Dva para otroških oči sijeta s posebnim žarom"

Poročali smo o zapisu Mariborčanke, ki je ganil Slovenijo.

V Mariboru štipendije za nadarjene dijake in študente

Od današnje dne sta na spletni strani MO Maribor objavljena dva razpisa za štipendiranje dijakov i...

Nepremičnine nekdanjega MTT Tekstila v Mariboru še vedno brez kupca

Nov poskus prodaje nepremičnin nekdanjega mariborskega tekstilnega podjetja MTT Tekstil v Melju n...