Pretok in zaprtje

Kritično je gibanje. Govorimo o gibanju telesa. To je eden najboljših načinov, da uravnotežimo obe roki našega živčnega sistema. Simpatični je naš “boj ali beg” sistem, parasimpatični pa “počitek in prebava”. Preveč prvega in mišične stene vaših prebavil bodo zaklenjene kot v primežu. Ko se to zgodi, je počasno in redno ritmično porivanje vsebine skozi prebavila, imenovano peristaltika, ustavljeno ali upočasnjeno.

Počasno ritmično gibanje kot hoja je najboljše. Znižuje stresne hormone, pomaga gibanju črevesa skozi gravitacijo in mehanskim porivanjem drobovja (nobel beseda za vaša prebavila in ostale organe), in uravnoteži simpatetično in parasimpatetično aktivnost našega živčnega sistema. Poskrbite, da se redno gibate, nekje med 5 in 10 tisoč korakov je dober dnevni cilj.

Tekočina in zaprtje

Tako kot potrebujemo vodo, da odplaknemo stranišče ali odstranimo umazanijo iz našega umivalnika, je potrebna tudi za gibanje vsebine skozi naša prebavila. Ne moremo biti dehidrirani in pričakovati, da bomo lahko odšli na stranišče brez težav. Poskrbite, da dobite dosti tekočine, običajno priporočilo je približno 2 litra čiste vode na dan je dobro pravilo.

Vlaknine in zaprtje

Vlaknine so gorivo za bakterije v vašem črevesju. Te bakterije izpustijo spojine, ki lahko ovirajo sekrecijo sluza iz črevesa (slabe bakterije) ali jo povečajo (dobre bakterije). Vlaknine pa potrebujejo vodo, kajti vlaknine brez vode vas bodo še bolj zaprle! To je lahko koristno za naprimer drisko, a ne za zaprtje. Če uporabljate vlaknine pri zaprtju, jih mora torej spremljati dosti vode.

Maščoba in zaprtje

Ko jeste maščobe telo sprosti žolč, ki je emulgator. “Spolzka” narava maščobe in žolčne kisline pomaga pri premikanju vsebine po in skozi vaš prebavni trakt in preprečuje zaprtje. Za začetek lahko poizkusite pojesti naprimer en avokado na dan. To vam bo dalo mnogo maščob in vlaknin, zraven pa je še okusno in zdravo.

Flora in zaprtje

Bakterije v vašem prebavnem traktu delajo mnogo čudovitih stvari za vas: proizvajajo vitamine in minerale, uravnotežijo vaš imunski sistem, regulirajo prebavne sekrecije in še dosti drugega. Imeti želimo široko raznolikost bakterij v naših prebavilih. Če ste v preteklosti jemali dosti antibiotikov in/ali živite standardno zahodnjaško življenje s picami, hitro hrano, alkoholnimi in gaziranimi pijačami, potem je skoraj garantirano, da imate zanič mikrobiom. Dnevno vzamite probiotik dobre kvalitete. Izberite enega z raznolikostjo in pravilno vsebnostjo bakterij v adekvatnih številkah.

Klikni sliko, izkoristi 20 % popust s kodo Maribor 24 in naroči!

Ogenj” in zaprtje

Medtem ko jemo, poteka koordinirana akcija prebavne funkcije od vaših ust vso pot do vašega anusa. Slina, ki jo požirate pri žvečenju, ima vlogo pri proizvodnji prebavnih sekrecij v želodcu, kot sta klorovodikova kislina in pepsin. Te proizvajajo pravilno raven PH, in ko pride vsebina želodca do vašega zgornjega malega črevesja, to signalizira drugim encimom, da so izločeni iz trebušne slinavke. Tisti od vas, ki dobite dober efekt od pitja kave, imate korist od grenčic v kavi, ki stimulirajo peristaltiko. To je druga vrsta efekta “ognja”. To so zelo koordinirani procesi in vse kar gre pri tem narobe predstavlja probleme za nadaljno prebavo in kvari vaše kolonije bakterij, prebavne sekrecije, imunsko ravnotežje in peristaltiko. Vzamite kvaliteten prebavni encim že s prvim ugrizom pri vsakem obroku, najboljše takega, ki vsebuje klorovodikovo kislino (HCl).

Drugi pristopi

Ko bomo poskrbeli za teh šest stvari, bo to razrešilo zaprtje pri do 80 odstotkih ljudi. Če pa pri vas ne bodo dovolj dobro delovale, obstajajo tudi drugi naravni pristopi, ki jih lahko uporabimo. Eden favoritov vključuje magnezij in vitamin C v zvišujočih se dozah, dokler se črevesje ne sproži. Včasih je potrebno uporabiti tudi odvajala, a morate paziti, da ne postanejo stalna opora. Uporabite to “močno silo” le v izrednih in redkih slučajih.

Vitja Sikošek

Klikni sliko, izkoristi 20 % popust s kodo Maribor 24 in naroči!