Slovenija je po običajih in tradiciji zelo raznolika dežela, kar se odraža tudi v bogati gastronomski dediščini in pestrosti ponudbe lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil. Najprijetnejši način spoznavanja Slovenije je prav gotovo okušanje slovenskih lokalnih in tradicionalnih jedi in proizvodov. Štajersko prekmursko bučno olje z zaščiteno geografsko označbo je že od leta 2013 registrirano pri Evropski komisiji. Olje, ki čedalje bolj prosperira ne samo v Sloveniji, ampak po vsem svetu, nima samo odličnega okusa, temveč je po vrhu še zdravilno.

GOSTA KREMNA BUČNA JUHA

Sestavine:

  • 300g olupljene in na kocke narezane oranžne jedilne buče (hokaido, maslena, ali patišon buča)
  • 1 čebula
  • 3 žlice olja oljne ogrščice
  • ¾ žličke soli
  • 500 ml vode
  • Žlica meda
  • 2 jušni kocki
  • ½ žličke kurkume in dimljene sladke paprika
  • Žlica jabolčnega kisa

Za serviranje: kisla smetana (po želji), bučno olje, bučna semena

Priprava:

  1. Bučo operemo, odrežemo konce, prepolovimo in odstranimo semenje, nato razrežemo na krhlje.
  2. Nasekljamo čebulo, v večjem loncu segrevamo maslo in na njem pražimo čebulo, da se zmehča in postekleni. Dodamo narezane kose buče, premešamo in potem vse skupaj dušimo nekje osem minut.
  3. Solimo in po potrebi povečamo temperaturo, da juha zavre. Ob rahlem vretju pustimo, da se kuha približno 20 minut.
  4. Ljubitelji močnejšega okusa lahko dodajo v juho dve jušni kocki in kuhljajo še tako dolgo, da se razpustita.
  5. Na koncu kuhanja odstavimo in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo žlico medu, kurkume in sladke paprike. Med mešanjem dodamo še eno žlico jabolčnega kisa (ali belega balzamičnega kisa)
  6. Postrežemo z grobo nasekljanimi bučnimi semeni in nekaj kapljicami bučnega olja.

Nasvet:

Multipraktik nam lahko olajša rezanje in bučo lahko naribamo s primernim nastavkom. Čas kuhanja pa se bo tudi skrajšal za polovico.

Najboljši okus je svež.

Ko odprete steklenico Štajersko prekmurskega bučnega olja, ga porabite v 3-6 mesecih. Takoj, ko kisik pride v olje, se začne naravni postopek oksidacije – žal na račun izjemnega okusa. Količina zraka v steklenici je zelo pomembna, saj se ob porabi olja se naprej siri: več zraka vstopi v steklenico, več je možnosti, da olje prej oksidira.

Vedno obrišite rob steklenice!

Priporočamo, da po nalivanju vedno obrišete preostale kapljice na robu steklenice, saj le-te še prej oksidirajo. In ko naslednjič uporabite bučno olje, lahko ti ostanki preidejo na hrano in povzročijo grenak okus, čeprav je olje v steklenici dejansko še popolnoma v redu.

Bučno olje shranjujemo v temni steklenici in ne v plastenki.

Po vsaki uporabi moramo steklenico dobro zapreti. Štajersko prekmursko bučno olje shranjujte v hladnem in temnem prostoru. Po možnosti pod 18 °C. V poletnih mesecih je priporočljivo, da ga damo v hladilnik.