Edina prava rižota je italijanska, zato smo za vas poiskali najboljše nasvete, kako jo pravilno pripraviti.

1. Nasvet: Pripravimo odlično jušno osnovo

Skrivnost rižote polnega okusa je dobra jušna osnova. Lahko je zelenjavna, piščančja, goveja ali pa ribja. Pri izbiri upoštevajmo zgolj to, katere vrste rižoto bomo pripravili. Na primer ribja osnova in špargljeva rižota ne bosta dobra zamisel. Luka Jezeršek še svetuje, da jušne osnove ne solimo. Pomembno je tudi to, da je tekom priprave ves čas vroča in pri roki.

2. Nasvet: Primerna posoda

Za pripravo rižote potrebujemo veliko ponev z ne oprijemajočim dnom in nekoliko višji stranicami. Televizijska kuharica Laura Vitale pove, da bo, če jo bomo pripravljali v loncu, postala lepljiva.

Rižota z morskimi sadeži FOTO: Ana Lah

3. Nasvet: Izberimo kratkozrnat riž

Kratkozrnate sorte riža vsebujejo več škroba, ki bo zagotovil kremasto rižoto. Najpogosteje se uporablja vrsta arborio, sicer pa so primerne tudi carnaroli, sant andrea in vialone nano.

4. Nasvet: Prepražimo osnove

Sesekljamo čebulo in stebelno zeleno. Po želji lahko uporabimo tudi šalotko in česen. V ponev damo košček masla in oljčnega olja. Čebulo in zeleno prepražimo in solimo.

Ko čebula postekleni, dodamo riž in pomembno je, da se namastijo vsa zrna, zato ves čas mešamo. Riž pražimo kakšno minuto.

5. Nasvet: Uporabimo vino, ki bi ga z veseljem tudi popili

Ko se zrna riža narahlo prepražijo, zalijemo z dobrim vinom in mešamo, dokler ne povre. Vino bo ponev degaziralo, alkohol bo izparel, ostal bo pa zgolj globok okus. Ko vino povre, dodamo zajemalko jušne osnove in premešamo.

6. Nasvet: Kaj bo osnovni okus naše rižote?

Gobe, šparglji, bučke, grah, buča, piščanec, lignji, morski sadeži,… – to so zgolj nekatere možnosti, ki jih lahko na tej stopnji dodamo osnovni mešanici in tako pripravimo rižoto po svojem okusu. Koščki izbranih dodatkov naj bodo primerne velikosti, razmišljajmo pa tudi o začimbah, ki se ujemajo z okusu. Uporabimo lahko tudi sveže začimbe kot so na primer timijan, meta in peteršilj.

Pravilna rižota se razleze po krožniku. FOTO: Ana Lah

7. Nasvet: Zalivamo z vročo osnovo in ves čas mešamo

Od takrat, ko dolijemo prvo zajemalko vode, jo kuhamo in ves čas mešamo 20 minut. Dodamo zajemalko osnove, mešamo in ponovno dodamo osnovo. Ves čas pazimo na primerno gostoto.

8. Nasvet: Maslo, parmezan in krepčilni počitek

Na koncu v rižoto vmešamo maslo in naribamo trdi sir (kot sta na primer parmezan in pecorino). Nato premešamo, pokrijemo ter pustimo dve minutki, da se umiri.

Zelenjavna rižota FOTO: Ana Lha

9. Nasvet: Pravilna rižota se mora razlesti

Če smo pridno dodajali osnovo in ves čas mešali, se mora po krožniku, ki ga malo potresemo, lepo razlesti. Biti mora sočna in polnega okusa.

10. Nasvet: Rižota ne čaka gosta, gost čaka rižoto

Pomembno je, da rižoto takoj postrežemo in pojemo, saj se s časom tekstura bistveno spremeni. Vendar pa to niti slučajno ne pomeni, da moramo ostanke vreči v smeti! Iz ostankov rižote lahko namreč pripravimo odlične riževe kroglice »arancini«.