Tokrat vam predstavljamo recept za dva odlična pekovska izdelka: francoske rogljičke in bagelse.

Domači francoski rogljički

FOTO: Ana Lah

Za pripravo domačih francoskih rogljičkov sicer res potrebujemo nekaj časa, ampak obljubimo, da je rezultat vreden vsake minute. Na tej povezavi si lahko za boljšo predstavo ogledate tudi posnetek.

Potrebujemo: 120ml mlačnega mleka, 250g ostre moke, ½ žličke soli, 150g masla, 20g sladkorja, 7g suhega kvasa, 1 jajce za premaz

 1. V večji skledi zmešamo moko, sladkor, sol in kvas. Maslo, ki smo ga predhodno pustili kakšno uro v zamrzovalniku, naribamo. Naribano maslo in moko z rokami premešamo. Različno veliki koščki masla so čisto v redu. Nato dodamo mlačno mleko in gnetemo toliko časa, da se sestavine zlepijo skupaj in lahko oblikujemo precej neurejeno kepo. Ne gnetemo preveč, da se maslo ne bo popolnoma stopilo.
 2. Testo zavijemo v prozorno folijo za živila ali pa ga damo v čisto plastično vrečko. V hladilniku naj počiva 90 minut.
 1. Delovno površino pomokamo in oblikujemo testo v obliko pravokotnika in z valjarjem pritisnemo, da se lepo stanjša. Nič hudega, če se na začetku malo lomi. Valjamo samo navpično in pravokotno. Diagonalno ne pride v poštev, saj želimo ustvariti eankomerne plasti listnatega testa. Stranske robove prepognemo proti sredini in obrišemo odvečno moko iz stranic. Stranice obrnemo za 90 stopinj in ponovno zavihamo. Zavihano stran obrnemo na površino in vajo trikrat ponovimo. Testo ponovno zavijemo v folijo ali vrečko in ga čez noč pustimo v hladilniku.
 2. Zjutraj vstanemo malo prej in se lotimo valjanja in oblikovanja rogljičkov kot vidimo na posnetku. Testo razrežemo na pravokotnike in potem po diagonali še na trikotnike. Krajši del na polovici malo zarežemo in zavijemo v rogljiček. Po želji lahko na sredino dodamo še čokolado ali marmelado.
 1. Premažemo z jajcem in pustimo vzhajati še kakšno uro dokler niso robovi bolj zaobljeni.

Pečemo jih v ogreti peči na 200 stopinj Celzija 15 minut.

FOTO: Ana Lah

Domači bagelsi

FOTO: Ana Lah

Še en poceni in preprost recept, za katerega ne potrebujemo niti tehtnice. Te odlične štručke v obliki kroga izvirajo iz Poljske, danes pa so izjemno popularne v Severni Ameriki. Najpogosteje jih namažejo s sirnim namazom in jedo za zajtrk, primerne so pa tudi za izdelavo sendvičev, hamburgerjev itd.

Potrebujemo: 3 žličke suhega kvasa, 1 skodelica tople vode, 2 žlički sladkorja, 3 1/2 skodelici moke za peko kruha, 2 žlički soli, različna semena za posip (sezam, mak, bučnice, lanena semena itd.) + voda, sol, soda ali med + jajce za lesk

FOTO: Ana Lah

 1. Kvas zmešamo z 1 skodelico tople vode in sladkorjem. V večji skledi zmešamo moko in sol. Mokre sestavine dodamo k suhim in zgnetemo v gladko testo.
 2. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem mestu 45min. Vzhajano še malo pregnetemo in ga razdelimo na 8 enakih delov, ki jih oblikujemo v žogice. Pustimo jih počivati 10 minut.
 3. Ogrejemo pečico na 200 stopinj Celzija. Če želimo narediti štručke za burger, jih pustimo kar v obliki žogic.
 4. Bagelse pa lahko oblikujemo tako, da v sredini žogice s sredincem naredimo luknjo in potem razširimo luknjo tako, da vrtimo vzporedna sredinca enega okoli drugega. Lahko pa naredimo iz testa “kačico” in konca spojimo tako, da konca z dlami skupaj “zarolamo”.
 5. Med tem zavremo vodo v veliki posodi. Dodamo sodo bikarbono ali med. Bagelse postopoma dodajamo v vrelo vodo in kuhamo 30 sekund.
 6. Pripravimo pekač obložen s papirjem za peko. Kuhane dajemo na pekač in jih po želji premažemo še z jajcem.
 7. Potresemo s semeni in pečemo v ogreti pečici 25 minut oziroma dokler niso lepe zlatorjave barve. Ohladimo na kuhinjski rešetki in ponudimo s kremnim sirom, zelišči, zelenjavo in lososom.