Še pred desetletjem so bile alergije redka tema pogovorov ljudi, danes pa so ena najbolj priljubljenih tem o zdravju. Le redkokdo namreč nima izkušnje z vsaj eno od njenih oblik. Seneni nahod je alergijska reakcija na vdihane pelode vetrocvetnih rastlin, katerih koncentracija naraste v sezoni cvetenja. Simptomi se lahko pojavijo prvič že v najstniškem obdobju. Nato se pojavljajo sezonsko, v trajanju od nekaj tednov do nekaj mesecev letno, ko so v okolju prisotni določeni alergeni. Temu sledi obdobje brez simptomov. Pri trajni obliki senenega nahoda pa so simptomi prisotni celo leto kot alergija na prah, dlako in podobno.

Najpogostejše težave, ki spremljajo to vrsto alergije so srbež nosu, trdega neba v ustih in zadnje stene žrela ter občutek peska v očeh. Ob tem se pojavi kihanje, voden nosni izcedek, solzenje in včasih tudi kašelj. Ponavljajoče alergijsko vnetje lahko povzroči določene zaplete kot so vnetja obnosnih votlin in srednjega ušesa, glavobol, motnje spanja in utrujenost.

Homeopatski pristop k zdravljenju alergije je individualen in celosten

Homeopatski pristop k zdravljenju alergije je individualen in celosten. Upošteva, da vsaka oseba reagira na bolezen edinstveno. Pri tem je pomembna vsaka sprememba na telesni, čustveni in mentalni ravni osebe, ki spremlja bolezen. Osnovna postavitev diagnoze temelji na splošnih simptomih, ki so značilni za bolezen. Ker pa ima vsaka oseba edinstveni reakcijski mehanizem, niti dve osebi ne zbolita na enak način. Individualni simptomi ju namreč prizadenejo zelo različno v primerjavi s splošnimi.

Tako v množici bolnikov z alergijskim rinitisom nekateri zbolijo tudi za astmo, medtem ko imajo drugi pridružene kožne alergije. Simptomi se izražajo enim sezonsko, drugim pa neprekinjeno preko celega leta. Homeopatsko zdravilo, ki je individualno izbrano in zajema vse nivoje simptomov bolnika se imenuje konstitucijsko. Profesionalni homeopat ga izbere po podrobni celostni obravnavi bolnika. Uporabi se še zlasti takrat, ko se alergija ponavlja in postane kronična.

Homeopatsko zdravljenje odstranjuje vzrok bolezni

Delovanje homeopatskih zdravil ni zgolj simptomatsko, ampak je usmerjeno k odstranjevanju vzroka. Če jih uporabljamo redno, sčasoma preprečimo ponovitve bolezni. Pomembno pa je, da ni omejitev glede njihove uporabe. Pravzaprav jih lahko uporabljamo vsi, tako najmlajši družinski člani, kot tudi nosečnice in doječe mamice. Njihova bistvena prednost je, da ne povzročajo neželenih učinkov, kot so utrujenost in zaspanost, ki se pogosto pojavita ob jemanju antihistaminikov.

Izbira pravega homeopatskega zdravila je najpomembnejša za učinkovitost zdravljenja. Pri tem vam lahko svetujemo farmacevti z dodatnimi znanji s področja homeopatije v označenih lekarnah Lekarn Maribor. V akutni fazi, ko alergija nastopi, uporabimo homeopatska zdravila za lajšanje prisotnih simptomov. Kot pri običajnem nahodu tudi pri alergijskem upoštevamo lastnosti nosnega izcedka. Pri alergiji je le-ta običajno voden in dražeč ali ne dražeč. Ob tem je lahko dihanje skozi nos normalno ali pa je oteženo. Dodatno povzroča težave tudi solzenje oči, ki je lahko prav tako dražeče ali ne dražeče.

Različne vrste zdravil, za razične oblike alergij in simptomov

Pri izbiri zdravila smo pozorni na okoliščine, ki prisotne simptome izboljšajo ali poslabšajo. Osebi je lahko bolje na svežem zraku kot v zaprtem prostoru ali obratno. Simptomi se lahko spreminjajo v odvisnosti od dela dneva, preko dneva je nos slabše prehoden kot ponoči. Eni osebi lajša prisotne simptome hlajenje, drugi pomagajo topli obkladki. Glede na to je predvideno jemanje specifičnih zdravil. Eno teh je homeopatsko zdravilo Apis.

Uporabimo ga, če je oteženo dihanje skozi nos in stanje izboljša hlajenje. Zdravilo Allium cepa pa uporabimo kadar ima oseba dražeči nosni izloček in se ji stanje izboljša med bivanjem na svežem zraku. Tudi zdravilo Euphrasia se pogosto uporablja, predvsem za lajšanje dražečega solzenja. Učinek pravilno izbranega homeopatskega zdravila je hiter, še zlasti, če ga uporabite čim prej ob pojavu prvih simptomov. Zdravilo jemljite samo dokler so prisotni simptomi. Ko simptomi izzvenijo, prekinite jemanje zdravila.

Homeopatska zdravila lahko uporabljamo tudi preventivno

Kadar se seneni nahod pojavlja sezonsko, je smiselno za preprečevanje ponovitev uporabiti homeopatska zdravila preventivno. V ta namen se uporabita homeopatski zdravili pripravljeni iz cvetnega peloda in histamina, vsaj mesec dni pred pričetkom cvetenja. Obeh omenjenih zdravil za enkrat še ni mogoče kupiti v slovenskih lekarnah. Dobite ju v lekarnah sosednjih držav.

Dolgoročno seneni nahod pomembno zmanjša kvaliteto življenja, pa tudi delovno in učno učinkovitost ter omejuje prostočasne aktivnosti. Homeopatija s svojim edinstvenim pristopom lajša prisotne simptome brez neželenih učinkov kot tudi prepreči ponovitve bolezni na naravni način.