Približuje se čas pusta, norčij, mask in seveda nepogrešljivih krofov. Čeprav izvor slastnih krofov ni popolnoma jasen, nekateri trdijo, da jih je odkrila dunajska kuharica Cecilia Krapf, drugi, da so krofe pripravljali že v stari rimski kuhinji. Po stari legendi pa so nastali, ko je nesrečno zaljubljena kuharica testo za kruh vrgla v vroče olje. Mi vam tukaj razkrivamo najboljši recept za krofe, ki bodo, če se ga boste držali, boljši celo od slavnih iz Trojan.

KROFI – sestavine

1/2kg moke (moka za krofe ali ostra+mehka)

malo soli

5 rumenjakov

2 žlici sladkorja

5 dag svežega kvasa /ali dva zavitka v prahu

0,7 decilitra olja

1 limona

2 dl mleka

Po želji vanili sladkor okus rum

Postopek

Najprej 1 dl mleka, 1 žlico sladkorja in kvas – malo segrejemo in nekaj minut vzhajamo.

Rumenjake, olje in 1 žlico sladkorja – penasto zmešamo. Nato dodamo moko in kvasovo mešanico in nato še pregnetemo. Iz mase takoj naredimo kroglice, ena naj bo tehta približno 60 gramov. Kroglice položimo na mehko podlago (koca+kuhinjska krpa) in jih pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo da vzhajajo 1 uro.

Ko končamo (iz mase dobimo 14 kroglic) jih damo cvreti v olje. V posodi mora biti olje, če izmerimo od konice palca do prvega sklepa na prstu. Temperaturo olja preverimo z leseno kuhalnico. Ko se okoli lesa začnejo delati mehurčki je olje na pravi temperaturi.

Ko je olje vroče kroglice obrnjene na glavo položimo v olje, pečemo jih 3 minute s pokrovko, obrnemo in jih nato pečemo še 3 minute brez pokrovke. (Če so krofi črni imamo prevroče olje; 3 minute si preprosto nastavimo odštevalnik časa na telefonu, da nas opozarja kdaj obračati). Krofe odlagamo na podlago iz papirnatih brisač, jih polnimo poljubno z marmelado, posujemo s sladkorjem v prahu. Ko se krofi malo ohladijo so pripravljeni za postrežbo.

Dober tek!