Hišni ljubljenčki so neločljiv del našega gospodinjstva, kar pomeni, da jim želimo vse najboljše zagotoviti tudi na njihovem »krožniku«. Prav zato se včasih zgodi, da jim ponudimo kakšen košček naše hrane, ne da bi se zavedali, da jim lahko s tem povzročimo več škode kot koristi.

Psi in mačke imajo namreč drugačne prehranske potrebe kot ljudje in nekatere jedi oziroma nekatera živila, ki so za nas povsem užitna, lahko za njih predstavljajo nevarnost za zdravje ali celo življenje. Zato je pomembno, da vemo, kaj lahko in česa naši štirinožni prijatelji ne smejo jesti.

Katere hrane psi ne smejo jesti?

Psi so vsejedi, kar pomeni, da lahko poleg mesa jedo tudi rastlinsko hrano. Vendar pa to ne velja za vse vrste rastlin in drugih živil, ki jih ljudje uživamo. Nekatera živila lahko pri psih povzročijo prebavne motnje, alergije, zastrupitve ali celo smrt. Katera so med njimi?

Čokolada, kava, čaj in drugi kofeinski izdelki

Ti izdelki namreč vsebujejo teobromin, teofilin in kofein, snovi, ki so za pse strupene ter lahko povzročijo bruhanje, drisko, nemirnost, povečan srčni utrip, krče, poškodbe srca in živčevja in celo smrt. Temnejša kot je čokolada, bolj je za naše pasje prijatelje nevarna.

Grozdje, rozine in ribez

Sicer okusni sadeži lahko pri psih povzročijo odpoved ledvic, tudi če so zaužiti v majhnih količinah. Simptomi zastrupitve so bruhanje, driska, slabost, dehidracija in zmanjšan apetit, zato bodimo še posebej v času obilja grozdja in ribeza pozorni na vedenje našega kosmatinca.

Čebula, česen, por in drobnjak

Presenetljivo, a te rastline vsebujejo snovi, ki lahko pri psih poškodujejo rdeče krvničke in povzročijo anemijo. To se lahko zgodi, če pes zaužije veliko količino teh živil naenkrat oziroma če redno uživa manjše količine te zelenjave – zato pozor, ko svojega psa spustite na domač vrt.

Kako prepoznamo simptome zastrupitve s to zelenjavo? Simptomi so šibkost, bleda sluznica, hitro dihanje in srčni utrip, zlatenica in zmedenost.

Mleko in mlečni izdelki

Psi nimajo dovolj encima laktaze, ki razgrajuje mlečni sladkor laktozo. Zato lahko mleko in mlečni izdelki pri psih povzročijo prebavne težave. Izjema so fermentirani mlečni izdelki, kot so jogurt in kefir, ki vsebujejo koristne bakterije in lahko pomagajo pri prebavi.

Kuhane kosti in piščančje kosti

Kuhane kosti se lahko zlomijo v ostre delce, ki lahko poškodujejo požiralnik, želodec ali črevesje psa. Piščančje kosti so še posebej nevarne, saj so zelo krhke in se lahko zataknejo v grlu ali prebavnem traktu.

To lahko povzroči notranje krvavitve, perforacijo organov ali zadušitev. Če želite psu ponuditi kost, naj bo to surova, velika in trda kost, ki je primerna za njegovo velikost in starost.

Zastrupitev ali težave zaradi »prepovedanih« živil so pogost vzrok za obisk veterinarja, kar s seboj prinese precejšnje stroške. Izognete se jim lahko s pravočasno sklenitvijo zavarovanja Naše tačke, ki ga kot prvo tovrstno zavarovanje z asistenco v Sloveniji omogočajo v Zavarovalnici Sava.

Sladkarije, pecivo in žvečilni gumi

Če želite svojemu kosmatincu posladkati življenje, naj to ne bo s sladkarijami. Ti izdelki vsebujejo sladkor, ki lahko pri psih povzroči debelost, karies in sladkorno bolezen. Poleg tega lahko vsebujejo tudi umetna sladila, kot je ksilitol, ki je za pse zelo strupen. Ksilitol namreč povzroči padec krvnega sladkorja, odpoved jeter in smrt.

Avokado

Presenetljivo živilo, a precej resno. Avokado vsebuje persin, ki je za pse in druge živali strupen, povzroči pa lahko bruhanje, drisko, težave z dihanjem, zastoj tekočine v prsih in srčno popuščanje. Persin se nahaja v vseh delih avokada, vključno s sadjem, lupino, peško in listi.

Oreščki

Nekateri oreščki, med njimi makadamija, orehi, pistacije in mandlji, so za pse strupeni ali težko prebavljivi. Lahko povzročijo bruhanje, drisko, trebušne bolečine, vnetje trebušne slinavke, mišično oslabelost, zvišano telesno temperaturo, tresenje in depresijo. Arašidi in lešniki niso strupeni, vendar so zelo mastni in lahko povzročijo prebavne težave ali alergije.

Alkoholne pijače

Alkohol je za pse zelo nevaren, saj se hitro absorbira v krvni obtok in lahko povzroči zastrupitev, komo in smrt. Alkohol lahko vpliva na centralni živčni sistem, dihanje, srce, krvni tlak in krvni sladkor.

Simptomi zastrupitve so bruhanje, driska, slabost, dezorientacija, nestabilnost, zaspanost, zmanjšana telesna temperatura, zmanjšan srčni utrip, zmanjšano dihanje, krvavitve, napadi in smrt.

Katere hrane ne smejo jesti naše mačke?

Mačke so mesojede živali, kar pomeni, da potrebujejo predvsem mesno hrano. Rastlinska hrana jim ne zagotavlja vseh potrebnih hranil, poleg tega pa so nekatere rastline in druga živila za mačke strupena ali nevarna.

Med njimi so, tako kot to velja za pse, čokolada, kava, čaj in drugi kofeinski izdelki; grozdje, rozine in ribez ter čebula, česen, por in drobnjak.

Mleko in mlečni izdelki

Da, ne gre za pomoto. Kljub številnim pregovorom, rekom in podobam iz risanih filmov, je dejstvo, da je večina mačk po domače povedano laktozno intolerantnih. Mačke namreč večinoma nimajo dovolj encima laktaze, ki razgrajuje mlečni sladkor laktozo. Zato lahko mleko in mlečni izdelki pri njih povzročijo prebavne težave, kot so napenjanje, krči, driska in bruhanje.

Izjema so fermentirani mlečni izdelki, kot so jogurt in kefir, ki vsebujejo koristne bakterije in lahko pomagajo pri prebavi.

Tako kot pri psih, so lahko težava pri mačkah tudi kuhane kosti, piščančje kosti, sladkarije, pecivo in žvečilni guma, avokado, oreščki ter alkoholne pijače.

Kako preprečiti zastrupitve pri hišnih ljubljenčkih?

Pri preprečevanju zastrupitve z zgoraj naštetimi živili je ključna preventiva, predvsem hranjenje kosmatincev s kakovostno in uravnoteženo hrano, ki je primerna za njihovo vrsto, starost in zdravstveno stanje, ob tem pa jih vselej hranimo v rednih in zmernih obrokih.

Pomemben nasvet pri preprečevanju zdravstvenih težav in zastrupitve je tudi, da ljubljenčkom ne dajemo ostankov naše hrane ali drugih živil, ki niso namenjena zanje.

Kaj storiti, ko posumimo, da je šlo nekaj narobe?

Če sumimo, da je naš hišni ljubljenček zaužil nekaj, kar mu lahko škodi, ga takoj odpeljimo k veterinarju. Ne poskušajmo mu sami izzvati bruhanja ali dati kakšnih domačih zdravil, saj lahko s tem poslabšamo njegovo stanje. Pomembno je, da veterinarju povemo, kaj je zaužil, kdaj in koliko, da lahko ustrezno ukrepa.

Vsekakor redno obiskujmo veterinarja in sledimo njegovim navodilom glede cepljenja, razglistanja, zdravljenja in preventive. Tako bomo ohranjali zdravje in dobro počutje naših hišnih ljubljenčkov.

»Preventiva in kurativa«: zavarovanje za hišne ljubljenčke

Dodaten korak, ki ga lahko storimo tako kot preventivo kot kurativo, pa je vsekakor sklenitev zavarovanja za hišne ljubljenčke. Slednjega ponujajo pri Zavarovalnici Sava, njihovo zavarovanje Naše tačke pa je celo prvo zavarovanje te vrste v Sloveniji, ki ponuja asistenco. Slednje pomeni, da boste ob sklenitvi zavarovanja prejeli celovito podporo in svetovanje ter kar najbolj primerno in kakovostno zdravstveno oskrbo.

Zavarovanje Naše tačke ne dela razlik: zavarujete lahko tako rodovniške pasme, križance in mešance od njihovega 3. meseca do 12. leta starosti kot tudi zavetiščne živali in t. i. nevarne pasme.

Zavarovanje Naše tačke je namenjeno vsem, ki si želite zagotoviti primerno in kakovostno zdravstveno oskrbo za svoje pse in mačke. Z zavarovanjem namreč napravite korak bližje večji finančni varnosti, saj zavarovanje poskrbi za stroške zdravljenja, pogina in odškodninskih zahtevkov tretjih oseb …