21-letna študentka iz mesta Versailles v ameriškem Kentuckyju je s svojim projektom razveselila zlasti tiste, ki se med epidemijo koronavirusa soočajo s problematično komunikacijo zaradi svoje gluhonemosti.

Na gluhe in gluhoneme vsi pozabljajo

“Zasledila sem, da vsi delajo maske za večkratno uporabo, namenjene vsem, ne upoštevajo pa populacije gluhih ali naglušnih,” je za lokalni medij lex18.com razložila študentka, ki študira ravno izobraževanje gluhih ali naglušnih na Eastern Kentucky University. Vse od epidemije naprej ostaja doma in tako dela od doma.

“Zdelo se mi je, da velik del populacije pri vsem skupaj sploh ni upoštevan. Trenutno smo vsi v paniki in tako se na veliko ljudi sploh ne pomisli. Zdelo se mi je zelo pomembno, da si lahko ljudje tudi v sedanjih časih privoščijo normalno komunikacijo,” je dejala. O svojem namenu se je pogovorila z mamo in tako sta začeli ustvarjati skupaj.

Plastično okno omogoča videti izgovorjavo z ustmi

Sprva sta maske pričeli delati iz posteljnih rjuh, k sreči pa sta imeli doma že prozoren plastičen material, ki sta ga potrebovali za nekaj povsem drugega. Ker sta ga imeli toliko, novih zalog nista potrebovali. Obliko mask prilagajata tudi glede na to če ljudje nosijo slušni aparat ali imajo kakšne druge implantante.

Pošilja tudi v tujino

Sprva je prišla na idejo, da bi gluhi in naglušni pri nošenju mask nujno potrebovali nekakšno plastično transparentno okno, da se vidi izgovorjava, ko odpirajo usta. V manj kot dveh dneh je imela mlada študentka že na ducate naročil iz šestih zveznih držav. Mask sicer ne zaračunava, zbira pa donacije za material. Pošiljajo jih tudi v tujino, a v tem primeru zaračunajo za poštnino, same maske pa ostajajo brezplačne.