Vse pogosteje je mogoče srečati mlade posameznice, ki se pohvalijo s t.i. »lip fillerji« oziroma povečanjem ustnic, uporabnice kozmetike pa vedno bolj vestno spremljajo sestavo izdelkov ter uporabljajo takšne, ki prispevajo k počasnejšemu staranju kože.

Lepotni posegi in tretmaji tako niso več tabu ali predmet zgražanja, da postajajo vse bolj priljubljeni, pa potrjujejo tako statistični podatki kot izkušnje strokovnjakov.

Kaj pravijo podatki?

Število kirurških in nekirurških lepotnih posegov v svetu se je med letoma 2021 in 2022 povečalo za več ko 11 %, nakazujejo podatki Mednarodnega združenja plastičnih kirurgov, ISAPS, pri čemer gre za občutno, nekaj manj kot 20 % povišanje deleža kirurških lepotnih posegov ter nekaj več kot 7 % povečanje deleža nekirurških posegov.

Med prvimi so tako vodilne liposukcija, oblikovanje prsi ter privzdigovanje vek, med drugimi pa botoks, vbrizgavanje hialuronske kisline ter odstranjevanje dlak.

Ob tem velja dodati, da je v svetovnem merilu več kot polovica kirurških posegov prsi izvedenih v starostni skupini med 18 in 35 let, v slednji pa je bilo v letu 2022 izvedenih tudi četrtina vseh posegov z botoksom ter kar 42 % posegov liposukcije.

Vodilna sila v številu izvedenih lepotnih posegov so Združene države Amerike, sledijo pa jim Brazilija, Japonska, Mehika, Turčija, Nemčija in druge.

Kaj pa Slovenija?

Čeprav Slovenije ni na seznamih držav z največjim deležem izvedenih lepotnih posegov, pa to ne pomeni, da dogajanje na področju estetskih posegov v Sloveniji ni živahno …

Kot nakazujejo globalni podatki, se namreč tudi v Sloveniji lepotnih posegov poslužuje vse več mlajših žensk.

»Zadnja leta opažam, da je povpraševanje po nekirurških estetskih posegih večje, tako pri ženskah kot pri moških,« opaža dr. Simona Senegačnik, specialistka dermatovenerologije iz Medicinskega centra Betnava.

»V mojo ambulantio pridejo na pomlajevanje večinoma ženske med 30. in 50. letom,« razloži ter doda, da ima tudi nekaj strank, ki so začele hoditi na odpravljanje mimičnih gub po 25. letu.

»Osebno sem mnenja, da je vsak lep in s posegi pomlajevanja ne želim spreminjati podobe posameznic po trenutno estetsko popularnih standardih lepote,« pove dr. Senegačnik in doda: »Z metodami pomlajevanja, ki jih izvajam želim pri stranki ustvariti svež, spočit videz in predvsem izboljšati strukturo kože.«

Lepotni posegi niso več tabu

»V zadnjih letih se je s celotnega področje pomlajevanja dvignila senca tabuja,« opaža dr. Andrej Testen, specialist plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, ki vodi Estetiko Testen, ki ugotavlja, da se o področju pomlajevanja vedno več govori in izobražuje.

Dodaja še, da je v zadnjih letih prišlo do velikega napredka v industriji, ki ponuja vedno več neinvazivnih metod pomlajevanja. »Prav tako so stranke ugotovile, da prej kot začneš, dlje časa trajajoči in boljši so rezultati,« pojasnjuje Testen.

Velik vpliv imajo socialna omrežja

Naraščanje priljubljenosti lepotnih antiage posegov in tretmajev med mlajšimi – predvsem posameznicami – dr. Testen pripisuje predvsem razgledanosti strank ter družbenim omrežjem.

»Antiage« tematika je na družbenih omrežjih zares močno prisotna, z izobraževalnimi vsebinami ter predstavitvami kozmetike in lepotnih posegov pa jo v slovensko javnost vnašajo številni vplivneži in vplivnice ter ustvarjalci vsebin kot so Tika Hribar (@tixibeatuy), Tajka Selan (@cosmedoc), Hana Grbec (@dragocena.si) in drugi.

Za katere posege se uporabnice in uporabniki večinoma odločajo?

»Ženske, mlajše od 30 let si večinoma želijo posege s polnili za povečanje ustnic in dvig ličnic,« ugotavlja dr. Senegačnik ter poudari: »Menim, da je pred estetskim posegom nujen posvet s strokovnjakom, kjer se s stranko pogovori o njenih željah, se ji predstavi za njo primerne načine pomlajevanja in seznani o možnih zapletih.«

Pa stranke Estetike Testen? »Večinoma za uporabo začasnih polnil, med katere sodi hialuron, ter kožnih stimulatorjev kot je polaktična kislina, k stimulira proizvodnjo kolagena in elastina v koži. Prav tako pa opažam velik porast pri medicinski kozmetologiji, kot je dermafacial,« pojasnjuje dr. Andrej Testen.

Kateri lepotni posegi so trenutno med bolj popularnimi in popularnost katerih narašča?

»Veliko bolj pogosto se poslužujem naravnih stimulatorjev ter biorazgradljivih nitk, kot je npr. Aptos, ki so sestavljene iz polilaktične kisline ter hialurona in so biorazgradljive ter za telo popolnoma netoksične,« pojasnjuje dr. Testen ter nadaljuje:

»Še vedno pa se uporablja veliko hialuronske kisline za ustnice, ličnice in upadlost obraza ter botoksa.« Pripomni še, da se v zadnjem času veliko dela tudi na pomlajevanju kože ter na njeni elastičnosti in prožnosti.

V lepotne posege z glavo

Vseeno velja previdnost, na katero opozorita tako dr. Senegačnik kot dr. Testen. »Kot pri vsakem posegu je tudi pri ambulantnih neinvazivnih ali blago invazivnih postopkih pomembno, da se pozanimate o tipu posega ter končnih rezultatih. Pametno je začeti z postopki še preden so znaki staranja tako napredovali, da so rezultati posegov potencialno vprašljivi,« zaključi dr. Testen.