Nutello je moč jesti na tisoče načinov. Za mnoge je nepogrešljiva in nenadomestljiva. Nekateri na kruh, drugi v palačinke, tretji kar z žlico. Izumil jo je italijanski pek po imenu Pietro Ferrero. Sladka pregreha, ki jo danes tako zelo obožujemo, je nastala v 40. letih prejšnjega stoletja, ko je zaradi druge svetovne vojne primanjkovalo čokolade.
Prva tovarna izven Evrope odprta v Sidneyu
Ferrero je namesto čokolade za namaz tako uporabil lešnike, ki jih je imel na pretek, in malo kakava. Nekaj odličnih in preprostih receptov, ki vsebujejo ta odličen čokoladni namaz, pa si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.
Prva tovarna Nutelle izven Evrope je bila odprta leta 1978 v kraju Lithgow pri Sidneyu v Avstraliji. Glavne sestavine Nutelle so lešniki, kakav, palmovo olje in sladkor. V raznih državah proizvodnicah se natančne količine sestavin rahlo spreminjajo, v skladu z lokalnimi okusi. Izvorni recept je – kakor na primer pri Coca Coli – skrivnost proizvodnje.