Premik ure na poletni čas, ki se v Sloveniji zgodi zadnjo nedeljo v marcu, vpliva na naše telo in počutje na več načinov. Nekateri ljudje se nanj hitro privadijo, drugi pa potrebujejo nekaj dni ali celo tednov, da se spet uskladijo z novim ritmom.

Vpliv na spanje

Najbolj očitna posledica premika ure je izguba ene ure spanca. To lahko privede do kratkotrajne motnje spanja, kot so nespečnost, jutranja utrujenost in zmanjšana koncentracija. Večina ljudi se na novo uro spanja privadi v nekaj dneh, vendar nekateri potrebujejo več časa.

Vpliv na bioritem

Premik ure vpliva tudi na naš bioritem, ki je notranja ura, ki uravnava naše telesne funkcije, kot so spanje, prehranjevanje in telesna temperatura. Motnja bioritma lahko povzroči različne težave, kot so utrujenost, razdražljivost, glavoboli in prebavne motnje.

Vpliv na zdravje

Nekatere študije so pokazale, da lahko premik ure na poletni čas poveča tveganje za srčne infarkte, možganske kapi in prometne nesreče. To je verjetno posledica motnje spanja in bioritma.

Vpliv na počutje

Premik ure lahko vpliva tudi na naše počutje. Nekateri ljudje se po prehodu na poletni čas počutijo bolj energične in razpoložene, drugi pa bolj utrujene in depresivne.

Kako se prilagoditi na premik ure

Da bi se lažje prilagodili na premik ure, lahko storimo nekaj stvari:

  • Ohranjanje doslednega urnika spanja: Poskusite ohraniti dosleden urnik spanja, tako med tednom kot med vikendi. To bo pomagalo vašemu telesu, da se lažje prilagodi premiku ure.

  • Izogibajte se kofeinu in stimulansom: Izogibajte se pitju kofeina in drugih stimulansov pozno popoldne in zvečer, saj lahko to vpliva na kakovost vašega spanca.

  • Ustvarite pomirjujočo rutino pred spanjem: Pred spanjem si vzemite čas za sprostitev. To lahko vključuje branje, poslušanje pomirjujoče glasbe ali meditacijo. Pomirjujoča rutina lahko pomaga pri lažjem uspavanju, tudi če spite uro manj.

  • Izpostavljanje dnevni svetlobi: Poskusite biti izpostavljeni naravni svetlobi čim prej po prebujanju. Naravna svetloba lahko pomaga uravnavati vaš notranji biološki ritm in olajša prilagajanje na spremembo ure.

  • Ohranite zdrav način življenja: Redna telesna aktivnost in zdrava prehrana lahko pomagata pri kakovostnem spancu in splošnem občutku dobrega počutja.