Umrl je japonski arhitekt, Pritzkerjev nagrajenec Fumihiko Maki. Star je bil 95 let. Veljal je za enega najpomembnejših japonskih arhitektov. Umrl je tik pred odprtjem Muzeja Reinharda Ernsta v nemškem Wiesbadnu, ki ga je zasnoval. Pritzkerjevo nagrado je prejel leta 1993.

Prejel nagrado, ki velja za najprestižnejšo v svetu arhitekture

Kot so v sredo poročali japonski mediji, ki jih je povzela nemška tiskovna agencija dpa, je leta 1928 rojeni Maki umrl naravne smrti na svojem domu v japonski prestolnici Tokio pred tednom dni.

Med Makijeve najbolj znane stavbe sodijo Muzej Age Kana v kanadskem Torontu, Four World Trade Center v New Yorku, Umetniški in kulturni center Sea World v Shenzhenu na Kitajskem ter večnamenska Spiral Building v Tokiu. Muzej abstraktne umetnosti Reinhard Ernst, ki temelji na njegovih zamislih, bodo v Wiesbadnu odprli 23. junija.

Ko je leta 1993 prejel Pritzkerjevo nagrado, ki velja za najprestižnejšo v svetu arhitekture in jo pogosto primerjajo z Nobelovo nagrado, so navedli, da Maki "mojstrsko izkorišča svetlobo, ki postane prav tako oprijemljiv del vsakega oblikovanja kot so stene in streha". Leta 2013 je prejel odlikovanje japonske vlada za posebne kulturne zasluge.

Fumihiko Maki je bil eden najpomembnejših predstavnikov svojega področja. Malo pred odprtjem muzeja Reinharda Ernsta v Wiesbadnu, ki je temeljil na njegovem načrtu, je arhitekt umrl.