Letošnji moto literarnega festivala 26. Slovenski dnevi knjige v Mariboru je bil Najdi svojo knjigo, najdi svoj svet. “Programski odbor festivala je izbrani moto navezal na skrb vzbujajoči upad bralne kulture v zadnjem desetletju, zlasti pri mladih. Zato smo si kot eno programskih izhodišč zastavili ponovno preizpraševanje vpliva elektronskega branja na besedilno zavest predvsem mladih,” je pojasnila koordinatorica programa Petra Kolmančič iz Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor.

Obiskan knjižni sejem

Na Grajskem trgu je potekal knjižni sejem, na katerem je svojo ponudbo predstavilo 25 založb, na odru pa so potekali različni dogodki, kot je srednješolski literarno-glasbeni maraton. Zvečer se je dogajanje preselilo v atrij Vetrinjskega dvora, ki je letos prvič bil osrednje prizorišče festivala. Skupno se je na festivalu na različnih prizoriščih v Mariboru zvrstilo okoli 80 dogodkov, med njimi predstavitve knjig, razstave in performansi.

Nagrada za Nado Grošelj

Lani so uvedli novost, da na odprtju Slovenskih dnevov knjige Društvo slovenskih književnih prevajalcev podeli nagrado Vasje Cerarja za najboljši prevod na področju mladinske književnosti. Medtem ko so lani izbirali najboljši slovenski prevod slikanice, so letos iskali izstopajoče prevode med besedili za bralce do 12 let. Nagrado je dobila prevajalka Nada Grošelj s prevodom knjige November v Mumindolu finske pisateljice Tove Jansson.