S sodobno plesno uprizoritvijo Prelisičiti hudiča angleškega koreografa Akrama Khana, ki jo je navdihnil Ep o Gilgamešu, bodo danes v Mariboru slavnostno odprli 57. Festival Borštnikovo srečanje.

Festival se je začel s sklopom Mlado gledališče, ki je namenjen usposabljanju strokovnih delavcev in gledaliških profesionalcev za delo z mladimi ter posledično razvoju novih občinstev. Sledil je sklop Študentsko gledališče, ki ga ustvarjajo študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) iz Ljubljane, od četrtka poteka tudi tekmovalni program festivala.

Letos so se izjemoma začele vrstiti tekmovalne predstave že dan pred slovesnim odprtjem festivala, saj je v tekmovalnem programu zaradi daljšega obdobja izbora več predstav kot običajno. Posledično je manj obsežen spremljevalni program.

Predstave, ki jih je v tekmovalni program uvrstila selektorica Nika Leskovšek, ocenjuje strokovna žirija v sestavi Rok Andres, Primož Ekart, Žanina Mirčevska, Giacomo Pedini in Igor Ružić.

Slavnostno odprtje festivala z uradnimi nagovori bo danes ob 20. uri v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor. Zbrane bodo nagovorili umetniški direktor Aleš Novak, župan Saša Arsenovič in nova ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Po predstavi Prelisičiti hudiča Akrama Khana se bo dogajanje preselilo na prosto, kjer bo potekal avdio-vizualni performans, ki ga podpisujeta Marko Jaušovec in Vita Kolar.

STA