Kulturno izobraževalno društvo Kibla drevi v mariborskem razstavišču artKIT odpira samostojno razstavo mednarodno uveljavljenega slovenskega spletnega interaktivnega umetnika Vuka Ćosića z naslovom Dragi Karl, namenjeno spominu na sodelovanje z znamenitim nemškim modnim oblikovalcem Karlom Lagerfeldom.

Na pobudo in s posredovanjem berlinske galerije Digital Art Museum je Ćosić leta 2011 vzpostavil avtorsko sodelovanje s pred petimi leti umrlo nemško modno ikono. Po Lagerfeldovi izdaji foto knjige Majhna črna jakna (The Little Black Jacket) sta načrtovala komplementarno spletno mesto, vendar je bil po prvih pripravah projekt ustavljen in nikoli objavljen.

14 podob sodelovanja 

Na tokratni razstavi v Mariboru bodo tako prvič javno predstavili serijo štirinajstih podob, ki so nastale med njunim sodelovanjem. Kreativna izmenjava je bila načrtovana na podlagi serije fotografij zvezdnikov iz sveta mode, glasbe in filma, ki nosijo Chanelovo ikonično La Veste, znano kot enega od najbolj kanonskih modnih dosežkov 20. stoletja.

Ćosić je k tem fotografijam dodal kontrapunkt na podlagi takrat delujočega algoritma Google image, ki je deloval kot podlaga za asociativno dopolnjevanje izvirnih fotografij z vizualno in pomensko povezljivimi internetnimi fotografijami.

O sodelovanju med človekom in strojem 

Kot ob odprtju razstave še pojasnjujejo v Kibli, so tako nastale paralelne podobe opazovalcu ponudile vpogled v t. i. Minotavrovo avtorsko sodelovanje med človekom in strojem, pri čemer se prepletata intelektualni in kreativni horizont obeh. Na videz preprosta in celo zabavna vizualna igra vsebuje tudi zgodnjo instanco danes vseprisotne kritike predsodkov, vsebovanih v rešitvah umetne inteligence, dodajajo.

V Beogradu rojeni Vuk Ćosić živi in dela v Ljubljani in je mednarodno uveljavljeni klasik spletne umetnosti. Z uporabo poetične medijske arheologije ustvarja razstave, videe, knjige in spomenike, ki raziskujejo družbene posledice odnosa med genezo medijskih tehnologij in umetnostjo.

STA