V Slovenskem etnografskem muzeju, kjer so se odločili za dokumentacijo šal o koronavirusu, so jih doslej zbrali že več kot 450. Zbrane šale bodo v prihodnje najverjetneje predstavili tudi na razstavi, kjer bodo tudi strokovno ovrednotene.

Med drugim se šale nanašajo na izolacijo, delo od doma, odnose med spoloma, nekaj pa jih vsebuje tudi črni humor. V izbor najboljših se je uvrstila šala, ki se nanaša na omejevanje gibanja: “Me mlajša sestra vpraša, če se greva Monopoli. Sem ji rekla ne, imamo prepoved gibanja izven občine.

Med drugim so objavljena tudi te šale:

“Nikoli si nisem mislila, da bo prišel čas, ko me bo med sprehodom po gozdu bolj strah, da srečam človeka, kot pa medveda

“Moj hladilnik je v 24 urah imel 250 ogledov!”,

“Gresta Corona in Gripa na kavo. Gripa se pritožuje: »Nobenega dela nimam!« Pravi Corona: »Ja seveda, saj nimaš pravega marketinga.«”

“Koliko časa koronavirus preživi na položnicah? Jaz jih bom pustil kakšen mesec v karanteni za ziher.”

Zbrane šale so dostopne na strani muzeja https://www.etno-muzej.si/koronski-humor

Za najbolj duhovito je bila izbrana tudi šala, ki se nanaša na šolo na daljavo: “Pol ure že izobražujem doma svojega mulca. Predlagam, da so učitelji od sedaj naprej plačani po 10.000 evrov na mesec.

V muzeju so z odzivom na pobudo zbiranja šal zadovoljni. Šale, ki jih prejmejo, so večinoma v slovenskem jeziku, nekaj pa jih je tudi v hrvaščini, srbščini in angleščini. “Slovenci smo pri tem kar inovativni, saj se takoj odzivamo na aktualno tematiko, seveda pa gre tudi za prevode vicev iz drugih jezikov,” je za STA pojasnil Miha Špiček iz muzeja.

Ljudje šale pošiljajo preko elektronskega naslova [email protected] in različnih družbenih omrežij. Večina prejetih sicer že kroži po spletu, nekaj pa je tudi avtorskih. Špiček pravi, da je število prejetih šal odvisno od dneva, številke pa se gibljejo od deset na dan do sto in še več.

Odločitev, katere šale bodo objavljene in katere ne, sprejema uredniški odbor petih delavcev muzeja. “Mejo med neokusno in še sprejemljivo šalo je težko določiti, kot je težko reči, kaj je smešno in kaj ni. Lahko je en vic smešen sto ljudem, enemu pa ne in prizadene njegova čustva,” pojasnjuje Špiček. V tem še posebej občutljivem času se zato trudijo, da so “politično korektni, etični in da ne žalijo čustev posameznikov“. Odbor glasuje tudi o petih najboljših šalah dneva.

Šale bodo zbrane v posebnem dokumentu

Ob koncu zdravstvene krize bodo zbrane šale objavili v posebnem dokumentu, v katerem bodo z odmikom časa predstavljale ujeto posebnost tega trenutka in naša življenja v njem. Razmišljajo tudi o razstavi, na kateri bodo šale strokovno ovrednotili in ustrezno umestili. Poleg tega bo zbrano gradivo postalo tudi del zbirke kustodiata za duhovno kulturo.