Začetki Totega big banda segajo v leto 1992, ko je takratni glasbenik in dirigent Marijan Golob z zasedbo pripravil prvi samostojni koncert in Maribor je dobil big bandovsko zasedbo, ki je skozi leta postala sinonim za kakovostno izvedbo jazz glasbe, ki sega od klasičnega big band repertoarja do sodobnih jazz aranžmajev. Sodelovali so s številnimi priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki ter gostovali na številnih koncertnih prizoriščih po Sloveniji in tujini (Hrvaška, Avstrija, Nemčija).

Več sto javnih nastopov se je nabralo, številne prireditve, maturantski in elitni plesi, kar dvaindvajset zgoščenk ter vrsta radijskih in televizijskih posnetkov so dokazi, da društvu z ljubiteljskimi izvajalci v vseh tridesetih letih ni presahnila volja po izvajanju kvalitetne glasbe. V »zlatih letih« so nastopali še z malo zasedbo, kvartetom Toti Dixie in sekcijo fanfar. Zadnji dve desetletji orkester uspešno vodi mag. Edvard Holnthaner, ki se lahko pohvali, da zna združiti staro in novo generacijo glasbenikov. 

Obeta se epski glasbeni spektakel

Toti Big Band bo tako na letošnjem letnem koncertu ob jubilejnem 30-em letu delovanja ponudil glasbeno poslastico - obeta se epski glasbeni spektakel, ki bo segel v vse glasbene sfere. »Pričakujte ne samo klasični stari jazz, temveč tudi inovativno mešanico jazza, popa, funka in drugih žanrov, ki bo dvorano napolnila s čustvi in energijo«, napoveduje umetniški vodja Edvard Holnthaner, ki letos prav tako praznuje in sicer zavidljivih 80 let in dodaja, da bodo nekateri glasbeni in vokalni solisti razkriti šele na samem dogodku, saj si jubilej zasluži tudi nekaj skrivnosti. 

[[image_1_article_66115]]

V svojem značilnem slogu bodo big bandovci s solisti ustvarili vzdušje, ki bo navdušilo vsakega ljubitelja dobre glasbe. Kot vsa leta bosta na glasbenem večeru sodelovala stalna člana Totega big banda, Dada Kladenik in Boštjan Bračič. Na odru bomo slišali tudi vokalni trio Serafine, ki ga poleg Dade Kladenik sestavljata še Valentina Čuden in Mojca Potrč; vse so članice Opere SNG Maribor. Za svojevrsten preplet glasbenih not pa bo poskrbel klarinetist, saksofonist in flavtist Miloš Milojević iz Srbije, ki je trenutno zelo popularen v sosednji Avstriji, turneje in nastope pa je imel z glasbeniki, kot so Bob Brookmeyer, Don Menza, Stjepko Gut, Howard Curtis, Jim Rotondi, Luis Bonilla, Renato Chicoo in drugimi. 

Program bo povezoval Stane Kocutar.

Letošnji tradicionalni letni koncert TOTEGA BIG BANDA se bo zgodil v ponedeljek, 27. 5. 2024, ob 19.30 uri v Dvorani Ondine Otta Klasinc SNG Maribor. Vstopnice za koncert so že na voljo na blagajni SNG Maribor po ceni 20 evrov

Glasbeniki si želijo, da bo koncertna dvorana SNG Maribor tudi letos polna ljubiteljev jazzovske in big bandovske glasbe.