Kultura

Študij Baleta na Akademiji za ples v Mariboru sprejel prvo generacijo študentov

Uredništvo , 17.11.16 ob 22:59

Študij Baleta na Akademiji za ples sprejel prvo generacijo študentov.

Študij Baleta na Akademiji za ples sprejel prvo generacijo študentov. Študenta sta postala solista SNG Maribor – Anton Bogov in Tijuana Križman Hudernik na katera je akademija še posebej ponosna. »Počaščeni smo, da imamo tako izbrane študente prve generacije študijskega programa Balet. Prav tako smo ponosni, da je dekanu Akademije za ples doc. dr. Sveborju Sečku uspelo povezati našo fakulteto z najreprezentativnejšima institucijama za balet v St. Petersburgu in Budimpešti. Slovenci smo s tem študijem prvič v zgodovini dobili ples in balet na visokošolski akademski stopnji,« je ob uvodnem dnevu za študente baleta pojasnil prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea – ECM, katere pridružena članica je Akademija za ples. Prof. dr. Ludvik Toplak pa še dodaja, da sta bila ples in balet ena od zvrsti umetnosti poleg glasbene, likovne ter igralske umetnosti, ki je Slovenci kot edini narod v Evropi, doslej nismo imeli razvitih na akademski stopnji.

Zgodovinski dan za balet v Sloveniji

Doc. dr. Svebor Sečak, dekan Akademije za ples, pa je povedal: »Danes je zgodovinski dan za balet v Sloveniji. Prva generacija študentov, ki prihajajo k nam iz SNG Maribor, SNG Ljubljana in Koservatorija za glasbo in balet Maribor, bodo v naslednjih letih prevzeli mentorstva drugim generacijam. Zadovoljni smo, da so vrhunski baletniki in pedagogi, prepoznali Akademijo za ples za svojo nadgradnjo kariere še na akademskem področju.«

Študenta solista SNG Maribor

Študij baleta poteka v Mariboru na Alma Mater Europaea – ECM in v sodelovanju s partnerskimi institucijami SNG Maribor in Konservatorij za glasbo in balet Maribor. Še posebej so ponosni, da sta študenta postala solista SNG Maribor – Anton Bogov in Tijuana Križman Hudernik.

V Sloveniji do zdaj študija baleta ni bilo

Akademija za ples Ljubljana, ki se je pridružila Alma Mater Europaea – ECM, je dobila od Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS) reakreditacijo za naslednjih 7 let ter razširjeno akreditacijo za izvajanje smeri Balet na študijskem programu 1. bolonjske stopnje Ples, koreografija. Akreditacija je pridobljena za Maribor in Ljubljano. Slovenija je bila do sedaj edina država v Evropi, ki ni imela plesne in baletne umetnosti na visokošolskem nivoju, zato so morali naši plesalci pridobiti izobrazbo na tujih akademija.

Študentje Akademije za ples imajo možnost mednarodne izmenjave

V sodelovanju z uglednimi umetniškimi ustanovami v svetu in iz sosednjih držav so na študij Baleta vključeni v pedagoški proces najuglednejši domači in tuji plesni pedagogi in umetniki. Študentje Akademije za ples imajo možnost mednarodne izmenjave, kjer bodo pridobili najboljše izkušnje.